Правителството си разчисти пътя за военни доставки без конкурс

  • 24 октомври 2016 06:24

  • 2650
  • 5
Правителството си разчисти пътя за военни доставки без конкурс
© Novini.bg

Правителството си е отворило широко вратата за доставка на техника за отбраната, без да прилага Закона за обществените поръчки (ЗОП). С промени в наредба се свеждат до минимум възможностите за обществен контрол как и защо се избира един доставчик на армията, ако кабинетът прецени, че при избора му се споделя чувствителна за националната сигурност информация.

Нововъведенията са прокарани чрез отмяната на приетата през 2013 г. Наредба за критериите и реда за определяне на основни национални интереси в областта на отбраната. Това е станало миналия петък, а предложението е внесено от военния министър Николай НенчевНиколай Ненчев Николай Ненчев е роден на 11 август 1966 г. Юрист. Магистър по право и политически науки.. Новите текстове са пуснати за обществено обсъждане от Министерството на отбраната още на 30 юни, но явно не са били спешни до 14 октомври, когато биват одобрени от министрите на подпис, без да има заседание на МС, пише "Сега".

Променената наредба регламентира случаите, при които не се прилага ЗОП. Според новите текстове министърът на отбраната ще преценява кога да няма конкурс поради спецификата на информацията. Той ще внася предложение до правителството, което ще взима окончателното решение.

В редактирания документ е отпаднал един много сериозен механизъм, който пречи на правителството да харчи милиони безконтролно. В стария вариант има текст, който предвижда всеки проект над 50 млн. лв. да бъде одобрен предварително от парламента и чак след това Министерският съвет да дава съгласие за сключване на договор без обществена поръчка. Сега целият раздел с този текст е премахнат. Липсва и главата, която се отнася до компенсаторните споразумения с доставчиците на военна техника, когато са по ЗОП.

Парламентарният контрол върху големите военни доставки беше въведен, след като правителството на Симеон СакскобургготскиСимеон Сакскобургготски Симеон Сакскобургготски е роден на 16 юни 1937 г. в София. Той е син на Цар Борис ІІІ и Царица сключи редица спорни военни договори, които трябваше да бъдат изплащани от следващите правителства. Заради тези текстове се наложи правителството да внесе инвестиционните проекти за покупка на нови изтребители и за построяването на бойни кораби в Народното събрание. Депутатите дадоха своето съгласие, но тепърва предстоят още проекти за бойни машини, за радари и безпилотни самолети.

Промяната на наредбата най-вероятно ще доведе до нови скандали в парламентарната комисия по отбрана, която е взела на мушка проекта за покупка на нови изтребители за 1.5 млрд. лв. МО се опита без много шум да промени критериите за избор на изтребители, за да купи употребявани машини. Новите текстове в наредбата имат пряко отношение към начина, по който се планира да се сключи договор за доставка на самолетите. ЗОП и промененият документ позволяват това да стане без конкурси с пряко договаряне. Вече са проведени разговори с представители на военните на САЩ, Израел и Португалия относно опциите за доставка на самолети. В същото време компании като СААБ очакват да им бъде изпратено официално искане за представяне на оферта за нови изтребители "Грипен", което не се случва. С премахването на компенсаторните споразумения се отнема едно от предимствата на шведите, които предлагат срещу милиардите за военна техника да инвестират в българската икономика.

Миналата седмица трябваше да стане ясно променени ли са критериите за избор на нов изтребител от МО, но засега точна информация нямат дори депутатите от ресорната комисия. Миналата седмица пред нея се яви военният зам.-министър Атанас Запрянов, който изчете писмени отговори на Ненчев и на командира на ВВС ген. Цанко Стойков. Според тях през юни е направена промяна на изискванията за новите изтребители и сега предстояла втора корекция. По този повод депутатите решиха следващото заседание да бъде изцяло посветено на придобиване на новия боен самолет.

Предложените промени дават превес на употребяваните щатски изтребители. Едно от измененията е свързано с промяна на тежестта на критерия "Очакван живот". Ако във варианта на ВВС се дава сериозно предимство на този показател, в новата версия този показател се отчита минимално. Така почти няма да има значение дали се купува нов изтребител, който ще бъде използван следващите 30-40 години, или трета употреба самолет, на който ще се лети само 10 години. Точно толкова се очаква да бъдат използвани португалските F-16, за които има най-голям натиск да бъдат купени. След това ще трябва да се отделят нови милиарди за бойни самолети.

Предлага се и въвеждане на нов критерий със сериозна тежест - "Военно сътрудничество". От ВВС не са искали той да има тежест при избора, тъй като България си сътрудничи основно със САЩ във военната област, докато Швеция е в губеща позиция, тъй като не е членка на НАТО.

Третото предложение е да отпадне изискването към новия изтребител да може да изпълнява мисии "въздух - земя". Така вместо многоцелеви изтребител ВВС ще си купят "осакатен" боен самолет и ще трябва продължат да поддържат руските Су-25 в Безмер. Това противоречи на плановете на МО да се освободи от съветското въоръжение. Ще се наложи и армията да отделя повече пари, за да поддържа няколко вида бойни самолети и така да прахосва средства.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2650 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Асен

2016.11.12 | 17:23

4
И нека крадилката започне с нова сила сега.

2016.11.12 | 17:23

5
...асан краде компир и туршия ,а се намира някой ,кой ли е тоя .милиони прибира в буркани ,за идните поколения ...

2016.10.28 | 04:32

1
Асане ти като си крадлив и всички ли трябва да бъдат като теб?

2016.11.12 | 17:23

3
кой обижда перукан ,най-почтения и неопетнен ,той не е министър на войната и на мравката прави път ,малко говори ,повече действа ,много се радвам ,отвързаха му ръцете и сега ще ни купи малко скрап от портокалия ....

2016.11.12 | 17:23

2
След КТБ, Борисов си осигури нова далавера!

Добави коментар

Водещи новини