Кюрдските милиции са превзели град Башика край Мосул

  • 23 октомври 2016 18:30

  • 11208
  • 0
Кюрдските милиции са превзели град Башика край Мосул
©

Кюрдските милиции пешмерга са отвоювали от "Ислямска държава" (ИД) град Башика край Мосул, предаде Ройтерс, като се позова на официален представител на САЩ.

По думите му президентът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани бил уведомил министъра на отбраната на САЩ Аш Картър за освобождаването на Башика. Бойци от пешмерга казали същото на журналисти, но не ги допуснали до града.

От началото на офанзивата на международната коалиция иракските правителствени сили и кюрдите срещу Мосул от околните населени места са избягали над 4000 души, каза представителят на УНИЦЕФ в Багдад Питър Хокинс, цитиран от АП.

Той съобщи, че в един от бежанските лагери условията за деца са извънредно лоши. Хокинс изрази надежда, че доставките на УНИЦЕФ от вода, санитарни принадлежности и други необходими неща за бежанците ще могат да продължат седем дни.

Папа Франциск каза днес пред събралите се 50 хиляди души за молитвата Ангел Господен (Angelus) на площад "Свети Петър", че жестокостта на боевете в Мосул "ни карат да плачем и ни оставят без думи", съобщи АП. Той изрази болката си от "хладнокръвните убийства на много синове на тази възлюбена земя, сред които много деца". "Нашите души са потресени от бруталните актове на насилие, извършвани много отдавна срещу невинни жители, било то мюсюлмани или християни".

Великобритания ще изпрати медицински екипи, оборудване и стоки от първа необходимост за бежанците от Мосул, предаде ТАСС, като се позова на британския министър на международното развитие Прити Пейтъл. Според нея освобождаването на Мосул ще бъде силен удар по ИД, а в града живеят милион и половина души и несъмнено предстои масово преселение на хора. "Тяхната защита е първостепенна задача", каза тя.

От пресслужбата на министерството на международното развитие обявиха, че за хуманитарните нужди на предполагаемите сега около 66 хиляди бежанци от Мосул са определени 14 млн. лири (15,7 млн. евро). Помощ ще оказва група от 42-ама британски терапевти, педиатри и фармацевти, вкл. администратори. За нуждаещите се са подготвени комплекти, състоящи се от одеяла, контейнери с вода, кухненски принадлежности и средства за хигиена.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
11208 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини