В момента държавните и общинските болници дължат над половин милиард лева

  • 23 октомври 2016 16:54

  • 6967
  • 5
В момента държавните и общинските болници дължат над половин милиард лева
©

Различни цени на клиничните пътеки според вида на болницата обмисля здравното министерство като мярка срещу продължаващото трупане на дългове на лечебните заведения. В момента държавните и общинските болници дължат над половин милиард лева.

Близо половината от задълженията са просрочени. Най-много са към търговците на медикаменти и консумативи, предаде БТВ.

Болницата с най-големи задължения е пловдивската „Св. Георги". В челната тройка са и столичната „Александровска” и варненската „Св. Марина".

Към момента „Александровска” дължи близо 30 милиона лева. Сградата е на повече от сто години. Стените са напукани. Лекарите се притесняват, че всеки момент може някой таван да пропадне на главите им.

„Нуждата от ремонт е изключително належаща. За съжаление, финансовото положение не позволява това да се случи”, коментира : доц. Мария Стаевска, лекар в клиника по специалист по клинична алергология в УМБАЛ "Александровска".

Общите задълженията на болницата са 30 милиона лева, от които 8 са просрочени. Дълговете били натрупани от заеми за модернизирането на апаратурата и от недофинансирането на клиничните пътеки.

„Моите задължения са в две посоки: да не допусна недостиг в лечението на пациентите, тоест там компромис не се прави, нито с медикаменти. И да не допусна служителите да страдат да си получават заплатите на време”, заяви директорът доц. Костадин Ангелов.

Здравното министерство има идея да бори задълженията на болниците с разделяне на остойностяването на клиничните пътеки.

„Когато се види от ниво болница - областна, университетска, общинска и т.н., ние ще видим има ли разлики за самата себестойност. Хората, които работят на по-високо ниво, влагат повече, това да бъде овъзмездено”, смята зам.-министърът Бойко Пенков.

Министерството смята да увеличи приходите в болниците, като отдаде под наем или продаде неизползвани сгради, собственост на лечебните заведения.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
6967 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2016.10.24 | 03:45

5
тъпанари

2016.10.24 | 03:45

4
Проста сметка! Цветано, Пеевски и Борисов завлякоха българите с 8 млрд./4 от спестяванията и 4 данъци да се възстановят/ Значи, можеха да осигурят здравеопазването с 16/ШЕСТНАДЕСЕТ/години напред! ДА, АМА НЕ! Борисов и Цацаров заметоха дирите! От 4 млрд. нямало дири, а нас за 1000лв. ни дирят до дупка!
видял

2016.10.24 | 03:45

3
Напишете управителите на тези болници колко пари вземат и като допълнителни доходи и като комисионни от сделки и и и ..... главата ще ви заболи.Бате б .... какво става

2016.10.24 | 03:45

2
Хей хораа ,гледахте ли травестита Цачева в канал 3...-облечена с мъжко сако и пълен отврат -мъж ли е или какво...ужас

2016.10.24 | 03:45

1
леле , сега министъра ще вади по един бъбрек от пациент , докато плати сметките , организираност а

Добави коментар

Водещи новини