Три вида инсулин липсват в аптеките

  • 22 октомври 2016 15:48

  • 10887
  • 1
Три вида инсулин липсват в аптеките
©

Три вида инсулин вече два месеца липсват в аптеките. Здравното министерство предполага, че животоподдържащото лекарство е изнесено, информира bTV.

Инсулинът е и животоспасяващ. Имаме по- леки форми и по тежки форми на засягане, при които ще бъде фатално дори 24 часа липса на инсулин, каза проф. д-р Ексапет Караханян.

Липсата на три вида инсулин в аптеките се разследва и от министерството, което подозира, че лекарство е изнесено, за по-голяма печалба.

„Представете си виртуална борса, в която се казва имаме нужда примерно в Германия от някое лекарство, прави се допитване кой колко може да достави и в какви срокове и затова нещото, ако го е имало на 15 октомври, то на 19 вече го няма.

По простата причина, че имаме търсене на друг пазар, където цените са доста по-изгодни за хората, които се занимават с подобен тип паралелна дистрибуция”, обясни  казуса д-р Бойко Пенков – зам.-министър на здравеопазването.

Проблемът не е за първи път и затова, за да живеят, пациентите сменят инсулина. Това обаче трябва да стане под ръководството на лекуващия ендокринолог, уточнява д-р Караханян.

„Дори и да минем на друг тип инсулин, пак няма гаранция, че след време няма да се случи същото. Ние няма само да сменяме фирмите и вида инсулин. Не е като хапче за глава да го смениш , днес аспирин, утре аналгин”, споделя майка на дете, което приема инсулин от шестата си година.

От министерството смятат, че с промените в закона за лекарствата порочната практика с износа на медикаменти за български пациенти ще спре. Те предвиждат лекарства като инсулина например, да се изнасят само след разрешение на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
10887 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.10.24 | 16:39

1
а ,няма страшно ,менгеле е насреща ,търговец е и то добър ,за мини сатър не става , но поне добре краде

Добави коментар

Водещи новини