Филип Гунев: Изборите изкривяват фактите, не сме заляти от бежанци

  • 21 октомври 2016 17:02

  • 2510
  • 2
Филип Гунев: Изборите изкривяват фактите, не сме заляти от бежанци
© Getty Images/Guliver (архив)

Някои от кандидатите за президент не познават фактите или ги изкривяват, за да се заиграват със страховете на хората. България не е залята с бежанци. Да, центровете са пълни. Били са така и през 2013 и 2014 г. През 2015 г. се изпразниха, защото вратите на Западна Европа бяха широко отворени и всички бягаха там. За 4 г. 60 хил. са молбите за статут на бежанци. Под 1000 души са останали у нас. Това заяви в интервю за "24 часа" зам.-министърът на МВР Филип Гунев.

Той определи като спекулация информациите за разселване на бежанци.

"Реално нещата стоят така - има програма, по която 20 души са подкрепени финансово, и то с пари от ЕС. Те са пристигнали след ангажимент на България и страните от ЕС за помощ на Гърция и Италия. Общо са 160 хил. бежанци. Поехме ангажимент да прехвърлим у нас 1500. Тази система обаче не работи. От всички тези са пристигнали 20 души Всички други, които идват и са в домовете, не са от тази програма. Няма никаква финансова подкрепа за тяхната интеграция. Никой от тях няма да получи повече от минималната социална подкрепа. Друг ангажимент, който сме поели, е за 40 души във връзка с намаляването на тежестта на Турция. Никой от тях не е пристигнал", обясни той.

Гунев разказа за интересен епизод, в който е бил на посещение с представители на Европейската комисия в Елхово. Бежанците ги посрещнали с викове: “Германия” и “Меркел”.

 

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
2510 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.11.06 | 02:43

2
Лъжете, лъжете както винаги, гадове продажни. Дори един от тези е напаст, камо ли хилядите дето са вече вътре.
Аз

2016.11.06 | 02:43

1
Германия викали ...... ми товарете го в товарните влакове и газ към германия . Ония да подгряват газовите камери ...... а и БДЖ може да е на кяр от далаверата .

Добави коментар

Водещи новини