Парламентът ратифицира споразумението от Париж по изменението на климата

  • 21 октомври 2016 15:27

  • 1829
  • 2
Парламентът ратифицира споразумението от Париж по изменението на климата
© Булфото

Парламентът ратифицира Споразумението от Париж към Рамковата конвенция на Обединените нации по изменение на климата и прие декларация по член от споразумението.

В доклада на Комисията по околната среда и водите се припомня, че на 21-та Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата в Париж през декември 2015 г. се определя цел за ограничаване на повишаването на глобалната средна температура под 2 градуса по Целзий спрямо нивата преди индустриализацията, като продължат усилията това увеличение да не надвишава 1,5 градуса по Целзий.

Всяка страна по споразумението ще подготвя, представя и поддържа последващи национални приноси, за което страните трябва да реализират национални мерки за смекчаване. Предвиденият ангажимент не вменява допълнителни задължения на ЕС към вече поетата през 2014 г. вътрешна обща цел за намаляване на емисиите на парникови газове с най-малко 40 на сто до 2030 година. За страната ни, съгласно летния пакет на ЕК, индивидуалната цел за секторите извън Европейската схема за търговия на емисии в периода 2020-2030 г. е най-ниската в ЕС - запазване на нивата от 2005 година.

Новото споразумение не променя статута на страната ни по Рамковата конвенция на ООН и България продължава да се счита за "страна с икономика в преход" и не попада в Анекс II, в който са включени страните-донори. Настоящите ни ангажименти не предполагат задължителни финансови вноски.

Предвижда се глобален преглед на изпълнението на споразумението и оценка на колективния напредък на всеки 5 години.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1829 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Спрете фаровете през деня вредят

2016.10.21 | 16:14

2
Много страшни увреждания има от нови анти климатични оръжия вкл ползващи сателити,автомобили и дронове. Тази година дойде предупреждение, че нагли престъпници ползващи проникващо пси препрограмиране на нарочно наркоманизирани бюрократи и обемно контролирани парламенти с а увредили трайно климата с принуждаване на стотици милиони автомобилисти да увреждат 24 часа земята с включени скенери /контролирани от извънземни терористи вижте новите дневни скенери монтирани вместо безопасни фарове/ .ПО този повод пак моляд да се демонтират опасните скенери и на тяхно място да се сложат обикновенни доказано безопасни жълти крушки за фаровете.
Гост

2016.10.21 | 16:07

1
Браво , това е много " важно ",другите закони ще почакат 5-6 месеца

Добави коментар

Водещи новини