Вила Ямбол с най-добрата реколта червено грозде

  • 21 октомври 2016 15:22

  • 3265
  • 1
Вила Ямбол с най-добрата реколта червено грозде
©

Тазгодишната реколта грозде в ямболско е с първокачествени показатели, потвърдиха технолозите на изба Вила Ямбол, която е един от най-големите преработватели на грозде у нас. Такава богата реколта в България не е имало от 2003 г. насам, особено от червените сортове - мерло, каберне совиньон, сира, мавруд, каберне фран и пети вердо, коментира изпълнителният директор на избата Красимир Аврамов. Заради условия за зреене на множество сортове, гроздоберът дори все още не е приключили, но до две-три седмици ще успеем, добавя Аврамов.

Вила Ямбол управлява над 10 000 дка лозови масиви в южна България. Основна част от реколтата и тази година ще е от собствени лозя на избата. Останалите ще са закупени от дългогодишни големи и малки лозови стопанства от други плодородни региони на страната, които избата ежегодно подпомага като част от партньорската си политика. Регионът на Ямбол е известен със своите традиции във винопоризводството, датиращи от древните траки. Почвените и климатични особености предразполагат за отлични показатели на вината, поради което този край се е наложил и като характерен винарски регион не само у нас, но и по света. Поради наличието на условия за зреене на множество сортове, гроздоберът там все още е в ход. Очаква се в първите седмици на ноември да приключи. Към момента от Вила Ямбол споделят, че са определили 7 милиона килограма качествено грозде за винената си реколта, всичко друго, което съберат или изкупят до края на кампанията ще бъде вложено в дестилати. Голям част от винените и мускатовите дестилати пък ще бъдат вложени в известните на всички ямболски ракии – Ямболска гроздова, Стралджанска мускатова и новата Стралджанска Прим.

Вината от новата реколта ще са готови в началото на декември, а в началото на 2017-та ще са на пазара под познатата марка Villa Yambol. А през пролетта на 2017-та избата ще пусне под нова марка и серия вина от висок клас. Гроздето за тях от началото на гроздоберната кампания се бере и обработва ръчно. Те ще са произведени във винарната за микровинификация на Вила Ямбол с капацитет от 170 000 литра вино или 340 000 килограма грозде.

Последвайте канала на

Novini.bg
3265 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.11.11 | 11:24

1
ЯМБОЛ СТАМБУЛ

Добави коментар

Водещи новини