Манолова: Силните на деня злоупотребяват!

  • 21 октомври 2016 14:28

  • 1414
  • 0
Манолова: Силните на деня злоупотребяват!
© Булфото

Националният омбудсман Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на посети Търговище днес. По време на изнесена приемна тя се срещна с повече от 30 граждани, които поставиха пред нея и екипа й своите проблеми. На брифинг пред журналисти тя съобщи, че от началото на 2016 г. до сега е получила 62 жалби от жители на Търговищка област. „Хората пишат срещу монополни дружества, доставчици на обществени услуги, частни съдебни изпълнители, фирми за бързи кредити, междусъседски отношения", каза Манолова, предаде Дарик.

Стана ясно, че приемната на националния омбудсман е посетена от млада жена, чиито детски надбавки са запорирани от частен съдебен изпълнител, поради задължение към мобилен оператор. Задължението, което според потърпевшата е несъществуващо, е минало през арбитражен съд. „Всеки един от силните на деня е злоупотребил по някакъв начин, за да доведе жената до моята приемна" - коментира Манолова като увери: „Ние ще се намесим, но случилото се до сега не можем да върнем назад". Заради подобни злоупотреби на арбитражните съдилища, които съдят граждани за несъществуващи задължения, погасени по давност, сега в парламента е приет на първо четене предложения от омбудсмана законопроект, да се изключат от кръга на арбитражните съдилища такива потребителски спорове, защото на практика хората не разбират, че срещу тях се водят дела и биват осъдени за недействителни задължения, „като по този начин се осъществява тормоз и рекет над хората", обясни защитникът.

Има и жалби отнасящи се до събирането на местните данъци и такси. „Проблемът идва от Министерството на финансите, което трябваше да разпише методика за новите правила за събиране на гражданските задължения - не в зависимост от данъчната оценка, а реално от събираните отпадъци на конкретното домакинство или сграда", каза Манолова, като увери, че ще изпрати настоятелна препоръка към Министерството да се заемат с приемането на конкретната методика.

Традиционни са били жалбите с междусъседски спорове, сред които и такъв за отглеждане на декоративни птици в жилищна кооперация, които смущават спокойствието на живеещите там. С проблем, стана ясно, са запознати както в местната общинска администрация, така и в Районната здравна инспекция. На институциите ще бъде препоръчано да разгледат отново случая и по-конкретно съобразени ли са съответните санитарно-хигиенни изисквания. Ако ли не - ще се търси решение на Общинския съвет за промяна в местна наредба, за да може се определят и санкции.

Националният омбудсман обяви, че всъщност посещението в Търговище е продиктувано от работата на социалните служби в региона, по-конкретно работата на центровете за наставяне от семеен тип и приемната грижа. „Притеснително е, че едни и същи случаи се бавят с години". Тя даде пример за конкретна процедура по осиновяване, която следят вече от година. Всички пречки са премахнати, но осиновяването не се случва. Според нея, причината е в регионалната структура. Всъщност това, което установихме преди година в Търговище по отношение на осиновяването и приемната грижа ни предизвика да направим предложения за промени в Семейния кодекс. Става дума за това да се разреши осиновяванията да се извършват от един централен орган, в който да има повече възможности за контрол и прозрачност, но и случаите да се решават по-бързо и в полза на детето.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1414 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини