Станишев: Светът днес харчи много за оръжие и прекалено малко за образование

  • 19 октомври 2016 16:10

  • 3008
  • 3
Станишев: Светът днес харчи много за оръжие и прекалено малко за образование
© Пресцентър ПЕС

Левицата трябва да има отношение към всички актуални проблеми. Светът днес е на кръстопът, а в битката за по-добро прогресивно бъдеще нямаме много време. Не можем да продължаваме само с декларации и обещания за промяна - тя трябва да се случи незабавно. Усещането за спешност трябва да проникне у всички нас, защото всяко от тези предизвикателства създава страх и несигурност, и в крайна сметка тласка хората към популистите.

Това заяви лидерът на ПЕС Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на по време на голяма конференция на левите в Брюксел. На събитието, организирано съвместно от Прогресивния алианс, Групата на социалистите в Европейския парламент и Партията на европейските социалисти, присъстваха представители на повече от 50 прогресивни партии от целия свят.

Сред специалните гости бяха председателят на ЕП Мартин ШулцМартин Шулц Мартин Шулц – германски политик, председател на Европейския парламент Мартин Шулц е роден, върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини, водещият световен икономист проф. Джефри Сакс и други. В словото си Станишев дискутира предизвикателствата и заплахите, пред които е изправен светът днес, и отношението на левицата към тях.

"От една страна, стоят старите проблеми - бедност, война, безработица, краен национализъм. Наред с това обаче виждаме и напълно нови такива - климатичните промени, фанатичен тероризъм, технологична революция, застаряващо население в развитите страни и бум на раждаемостта в бедните страни, масова миграция - с тенденция да се засилва - във време, когато придвижването и достъпът до информация са по-лесни от всякога. Отговорност на левицата е да покаже лидерство и самочувствие. Нашето движение и неговите битки създадоха европейската социална държава и социален модел - едно от големите достижения на ХХ век. Но не можем да лежим на стари лаври. Трябва да използваме нашите ценности в битката за по-справедливо бъдеще. Целият свят следва онзи, който знае къде отива", продължи словото си Станишев.

"За да се случи това, е необходимо да очертаем приоритети. На първо място - мирът - фундаменталното право на живот и сигурност на всеки човек като предпоставка за всички други човешки и граждански права. Целият Близък Изток е раздиран от конфликти и дестабилизиран, включително заради погрешни действия на САЩ и десни европейски политици. Отношенията между САЩ и Русия са достигнали ниво на конфронтация от времето на пика на Студената война. Като човек, израснал в това време, не искам да ставам свидетел на връщането му в Европа. Необходим ни е качествено нов политически диалог, защото светът става все по-многополюсен - икономически, политически и военно. Имаме нужда от нови баланси и гаранти на сигурността и мира, за да има единодействие срещу най-голямата заплаха - тероризмът. Другият голям приоритет за нас е устойчивото развитие. Въпреки ръста на благоденствието в последните десетилетия, 836 млн. души днес живеят в крайна бедност, а 20% от населението в развиващите се страни живее с по-малко от $1.25 на ден - това не е живот, а ежедневна борба за оцеляване. 200 млн. души са без работа - потресаваща загуба на човешки потенциал и талант. Ние, левите, трябва да положим усилия целите за устойчиво развитие на ООН да се превърнат в реалност. Развитите страни трябва да проявят солидарност с бедните. Съгласен съм с проф. Джефри Сакс, че по същество тези цели за устойчиво развитие отговарят на социалдемократическите приоритети - здравеопазването и образованието, ключови за развитието и социалната справедливост в света. Днес обаче светът харчи прекалено много за оръжия, и прекалено малко за образование и развитие.
Ние трябва да предлагаме адекватни решения. Европейските политики по отношение на икономическата и финансова криза лекуваха следствията, а не причините, които се коренят в съвременния спекулативен капитализъм. Неолибералната мантра за саморегулиращия се пазар обаче не се сбъдна. Ето защо, ние трябва да предложим модел за развитие, който съчетава силата на пазара с поставени от държавата цели и регулиране.

Свидетели сме на глобализация на икономиката, но няма глобализация на управлението. А без глобални политически решения за регулиране на икономиката не можем да говорим за устойчиво бъдеще. Имаме нужда от силни международни институции и реформа на ООН. Именно пред нашето политическо семейство се открива уникалният шанс за това - след утвърждаването на Антонио Гутереш - бивш председател на Социалистическия интернационал - на поста Генерален секретар на ООН", заключи президентът на ПЕС Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3008 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.10.20 | 16:36

3
мизерник крадлив, кога ще те осъдят за престъпления срещу народа?..
Asio

2016.10.20 | 16:36

2
ne sym mu fen, ama sravnen s tikvata, tozi tuk e super kompiutyr pleiadi na nasa.

2016.10.20 | 16:35

1
В България образованието с е ползва за блокиране трайно на раждаемоста в условията на страшна нечувана демографска криза. Терористи принуждават децата да преседяват от двегодишни до 25 години в изключително вредни сгради претъпкани с нагло терористични камери скенери джиесеми радиоактивни скенери/уж енергоикономични лампи/..Страшно вредни са и рутерите .

Добави коментар

Водещи новини