Смърт и страх в Мосул (видео)

  • 19 октомври 2016 15:42

  • 17017
  • 1
Смърт и страх в Мосул (видео)
© gettyimages (архив)

Десетки трупове лежат по улиците на северния иракски град Мосул, предаде АП.

Жители, успели да се измъкнат от населения пункт, разказаха покъртителни истории пред кореспондент на американската информационна агенция. "Членовете на "Ислямска държава" (ИД) упражняват безпрецедентен терор срещу хората. Те убиват всеки, когото сметнат за подозрителен", посочва мъж. Събеседникът на медията разказва как джихадистите са убили с два куршума в главата мъж, защото го помислили за шпионин. "Убитият остана да лежи на улицата и той не е единственият труп. Положението в града е ужасно. В Мосул царуват страхът и смъртта", допълни той. Мъжът посочва как членове на ИД отвличат хора, които да строят укрепления към подстъпите на града и вероятно работниците ще бъдат използвани като жив щит. Според данни на Би Би Си от началото операцията по освобождаването на Мосул, който бе превзет от ИД през 2014 г., около 900 души са напуснали града.

Подразделения на иракската армия и бойци от местни милиции, подкрепяни от военновъздушните сили на САЩ и Турция, започнаха офанзивата на 17 октомври 2016 г. Багдад посочва, че постига успехи. В същото време обаче официални иракски лица отбелязват, че напредъкът върви бавно. Днес иракският генерал Риад Тафик обяви, че подразделенията под негово командване са предприели операция по освобождаването на християнския град Каракош, който се намира на десетина километра от Мосул.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
17017 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.10.27 | 16:00

1
абе ,я френския педал и германската бабка -разгонената да наложат прекъсване на боевете ,с цел хуманитарна помощ за джихадистите от ид ,малко да си починат ,омръзнало им да режат глави

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини