Осигуряват по-модерно и качествено лечение на психично болните у нас

  • 19 октомври 2016 14:07

  • 2925
  • 0
Осигуряват по-модерно и качествено лечение на психично болните у нас
©

В Националния център по обществено здраве и анализи се проведе пресконференция, на която бе представена акцентите в Националната програма за психично здраве за 2017-2013 година, предаде репортер на novini.bg. Целта на форума е да се обсъдят и приемат консенсусни предложения за различните параметри относно психиатричното лечение.

На събитието взе участие д-р Мат Мюйен - регионален съветник пои въпросите за психично здраве на СЗО. Той обясни, че в България един от основните проблеми е финансирането и неправилното разпределение на финансовите средства за този вид заболявания и заяви, че според изследвания на СЗО всеки 5 човек страда от някаква форма на психическо разстройство или депресия.

Основните недостатъци на психиатричното обслужване у нас е фрагментирането, несистемно и неотчитащо индивидуалните нужди на пациента лечение. Липсва задоволителна категоризация и профилиране на услугите, както и липсва приемственост и комплексност при лечението. В България няма програми за лечение на хранителни разстройства, както и лечения на ранен детски аутизъм, разстройства на развитието, проблеми в нервопсихичното развитие. У нас липсват още достатъчно дневни центрове, в които болните да получават необходимата помощ. по-голяма част от времето си прекарват в клиники, които се явяват приюти за страдащите от психически разстройства. Трябва да бъде прекъснато фрагментното лечение, а да има единен подход към този вид заболявания.

Последвайте канала на

Калина Христова
2925 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини