БАН прогнозира икономически растеж от 2,9 на сто за 2016 година

  • 19 октомври 2016 13:00

  • 891
  • 0
БАН прогнозира икономически растеж от 2,9 на сто за 2016 година
©

Икономистите на БАН прогнозират икономически растеж от 2,9 на сто за 2016 година. Това съобщи доц. д-р Виктор Йоцов от Института за икономически изследвания при БАН на пресконференция в БТА.

Есенната актуализация на Годишния доклад за прогноза за икономическото развитие на България за периода от 2016 до 2018 г. на Института беше представен по различни области и от проф. д-р Искра Белева - заместник-директор на института и ръководител на екипа по изготвяне на доклада, като и от доц. д-р Григорий Сарийски. Пролетната прогноза на БАН беше за растеж от 1,9 на сто.

Според учените причините за актуализираните прогнози са евентуални данни за по-добър туристически сезон и вероятните резултати от селскостопанската година. По думите на проф. Белева основен принос за този очакван растеж от 2,9 на сто ще има частното потребление и износа. Частното потребление е в рамките на планираното, но публичното потребление и брутообразуването на основен капитал показват равнища, които са противоположни на очакванията на учените - второ тримесечие и двата показателя са с отрицателни стойности.

Затова от БАН коригират в посока надолу публичното потребление и брутообразуването на основен капитал за сметка на по-доброто представяне на външния сектор и на частното потребление. Така източниците на растеж се балансират и приносът на вътрешното търсене и на нетния износ се изравняват. За 2017 и 2018 година прогнозата на БАН за темп на растеж от 2,2 и 2,7 на сто остава заради нестабилната външна среда и труднопрогнозираните въздействия от нея към икономическото развитие вътре, каза проф. Искра Белева.

Друг извод от доклада е, че фискалният сектор допринася за финансовата стабилност чрез засилената фискална консолидация, докато по-слабото изпълнение на инвестиционната програма остава съществен проблем. Отрицателните стойности на инвестициите през второто тримесечие и по-слабото развитие на проектите по европейските програми засега са проблем пред по-високия растеж, коментира Белева.

Според икономистите на БАН развитието на банковия сектор е в рамките на очакваните параметри. Налице са признаци на стабилизация на банковите продукти и кредитирането на дребно, докато измененията в корпоративния сектор стават все по-неустойчиви. При пазара на труда има позитивни тенденции, свързани с нарастваща заетост и намаляваща безработица.

Остават структурни дисбаланси. В рамките на ЕС -28 България в средата на 2016 година се позиционира сред първите десет по темпове на растеж, страната е на седма позиция, обобщи проф. Искра Белева. Този растеж обаче не се материализира в достатъчно висока заетост, поради което по темпове на нарастване на заетостта страната ни е на 15-а позиция. Постигнатият позитивен растеж засега не формира достатъчно позитивни нагласи за инвестиционната активност, което намира израз в равнището на инвестициите, спад на заетост в сектора на строителството и по-ниското публично потребление в страната, констатират учените.

Последвайте канала на

Нора Виткова
891 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини