Подписваме спогодба за военно сътрудничество с Италия

  • 19 октомври 2016 12:09

  • 1463
  • 0
Подписваме спогодба за военно сътрудничество с Италия
© Булфото

Правителството одобри проекта на спогодба между Министерствата на отбраната на България и Италия за военно сътрудничество и прие решение за денонсиране на споразумението за сътрудничество между отбранителните ведомства на двете страни, подписано през 1995 г.

Обновяването на договорно-правната рамка в областта на сигурността и отбраната между България и Италия се налага от последвалото споразумението от 1995 г. членство на страната ни в НАТО и ЕС.

Областите на военно сътрудничество, които новата спогодба дефинира, са отбранителна политика и планиране; функциониране на въоръжените сили в съвременните демократични общества; мироопазващи и хуманитарни операции и други дейности на международните организации във връзка с поддържането на мира и борбата срещу тероризма; организация на въоръжените сили; логистична поддръжка за нуждите на въоръжените сили; военно образование; бойно издирване и спасяване и др.

Формите на сътрудничество, съгласно споразумението, може да бъдат официални и работни посещения, срещи и семинари; консултации и обмяна на опит; военна подготовка и учения; обмен на информация, документи и служители; други дейности, взаимно договорени между страните.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1463 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини