Над половината лекари у нас са на над 55 години, а младите напускат страната

  • 19 октомври 2016 11:06

  • 3164
  • 1
Над половината лекари у нас са на над 55 години, а младите напускат страната
©

Лекарите ще се включат на 24 октомври в Протестния ден на европейските лекари против тенденцията на намаляване средствата в бюджетирането на здравните системи.

„Не е само в България този проблем, разбира се, но едно е да намаляваш нещо, което е крайно недостатъчно, друго е да намаляваш нещо, което е сравнително добре остойностено“, каза пред БНР д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС в навечерието на професионалния празник на българските лекари. Лекарят на годината вече е определен, но името му ще бъде оповестено на тържествена церемония довечера, допълни той и очерта като основни проблеми пред медиците липсата на средства и застаряването на лекарите у нас.

„Здравната каса отново приключва годината с дефицит. Не мога да разбера, години наред едно и също се случва и ние не искаме да седнем да го решим този проблем или поне да създадем предпоставки в следващите няколко години той да бъде разрешаван. Кому е необходимо всяка година да се отчита дефицит, да влизаме в тежки конфронтационни взаимоотношения с Министерство, с Каса, с правителство и т. н., когато можем, в една сравнително спокойна ситуация и със спокоен тон, да разрешим един път завинаги този проблем. Ние сме длъжни да успокоим тази система един път завинаги, да я направим малко по-сигурна, както за работещи, така и за тези, които я ползват, а я ползва целият български народ“, заяви той.

В близките години се очаква голяма част от лекарите ни да излязат в пенсия, допълни той: „Ние в следващите 6-7 години, ако продължаваме с такъв темп, трябва да ви кажа, че проблемът ще бъде страхотен! Страхотен!! Над 55 години при нас са повече от половината ни колеги. В следващите 5-6 години те отиват в нормална възрастова категория, излизат в пенсия. До 40 годишна възраст напускат страната ни. Какво става? Какво правим?!“.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3164 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ромео Леви - Израел

2016.10.21 | 21:44

1
Много Просто , Повишете им Заплатите на Лекарите да станат Стандартни както в Западна Европа , UK и т.н , ако ще стане така Лекарите няма да Бягат от България и да Пасът на чужди Пасища !! Имате Калпави и Глупави Държавници за Съжаление !!

Добави коментар

Водещи новини