Проф. Гражина Шват-Гълъбова става "Доктор хонорис кауза" на СУ

  • 19 октомври 2016 09:02

  • 1012
  • 0
Проф. Гражина Шват-Гълъбова става "Доктор хонорис кауза" на СУ
©

Проф. Гражина Шват-Гълъбова от Института по славистика към Полската академия на науките ще бъде удостоена днес с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Софийския университет /СУ/ "Св. Климент Охридски". Това съобщи пресцентърът на СУ.

Церемонията по този повод е от 11.00 часа в аулата на висшето училище, а предложението за удостояването с почетното звание на най-старото и авторитетно висше училище в България е на Факултета по славянски филологии на СУ. На церемонията проф. Гълъбова ще произнесе академично слово "За някои геокултурни метафори. Българският модел".

Проф. Гражина Шват-Гълъбова е сред най-изтъкнатите съвременни чуждестранни българисти. Родена е във Варшава, където завършва висше славистично образование. Под ръководството на проф. Тереза Домбек-Виргова специализира българистика и защитава с отличие дипломна работа "Функцията на гротеската в разказите на Йордан Радичков от шестдесетте години" и дисертационния труд "Изобразеният свят в разказите на Йордан Радичков". От 1981 г. до днес изминава пътя от редовен асистент през хабилитиран доктор до професор по българистика във Варшавския университет и от научен сътрудник до директор на Института по славистика на Полската академия на науките /2007-2011 г./.

Преподавателската дейност на проф. Гълъбова е изцяло свързана с Варшавския университет. Наред с основните преподавания по български език, българска литература и история на славянските литератури, тя разработва множество лекционни цикли в литературата, културата, митологията и развитието на общественото съзнание на южните славяни. Съществен принос в чуждестранната българистика е излезлият в Полша през 2011 г. "Лексикон на българската традиция", който представя най-значителните български културно-исторически явления, отразени в литературни и документални текстове.

За научните й заслуги проф. Гълъбова е отличена с дипломи на Министерството на културата, с почетна грамота на председателя на БАН за заслуги към българистиката и с почетния знак на БАН "Марин Дринов".

Последвайте канала на

Нора Виткова
1012 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини