Земята има 16 последователни месеца с рекордно високи температури

  • 19 октомври 2016 07:50

  • 3889
  • 0
Земята има 16 последователни месеца с рекордно високи температури
© Getty Images

Продължилата 16 месеца парлива поредица от рекордно високо температури на Земята най-накрая свърши, според група американски метеоролози, предаде CBS News, цитирана от "Фокус".

Националната администрация по океаните и атмосферата (NOAA) съобщи, че отчетените миналия месец 60.6 градуса по Фаренхайт (почти 16 градуса по Целзий) го правят втория най-горещ септември в световната история. Той е съвсем малко по-хладен – само с няколко стотни от градуса – от рекорда през 2015 г. Но е малко по-топъл – 1,6 градуса – от средното за 20 век.

Глобалната средна температура включва данни от повърхността на сушата и моретата. И докато океаните се захлаждат леко, то глобалната температура на сушата през септември е рекордно висока, казва климатологът Джесика Блундън от NOAA. Месецът е бил необичайно топъл в голяма част от Европа, Азия, Африка и Северна Америка.

НАСА, която усреднява глобалната температура по различен начин, смята миналия месец за рекордно горещ.

„Някак си е хубаво да видиш как се захлажда мъничко, макар да се знае, че отново ще се затопли. Винаги ще има повишаване и понижаване на температурите, но това не означава, че няма глобално затопляне“, казва Блундън.

Последвайте канала на

Novini.bg
3889 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини