Перник чества своя празник под знака на 10-вековен юбилей

  • 19 октомври 2016 07:33

  • 9340
  • 0
Перник чества своя празник под знака на 10-вековен юбилей
© pernik.bg

Перник чества днес своя празник под знака на 10-вековен юбилей. Денят на град Перник се отбелязва на 19 октомври, когато Българската православна църква отдава почит на Св. Иван Рилски, светецът - смятан за покровител на миньорите и на град Перник.

За първи път празникът на Перник е бил честван през 1903 г. по инициатива на подземните работници, а от 1994 г. е обявен за ден на града.

В навечерието на 19 октомври 2009 г. с литийно шествие в Перник беше донесена частица от мощите на светеца, останала на съхранение в храма "Св. Иван Рилски" .

Тази година празникът на Перник ще премине под знака на 10-вековния юбилей от втората обсада на крепостта Кракра, която издържа на атаките на византийците.

"Перник е градът, който никога не е бил подчиняван нито със сила, нито с предателство", пише ст.н.с. първа ст. и д-р на историческите науки Димитър Овчаров.

Перничани днес ще се поклонят пред паметника на неустрашимия болярин Кракра. На него е именувана и една от големите централни улици в Перник. От началото на ХХ век в народната памет и градската култура се е възприело хълмът и крепостта да се наричат на легендарния владетел Кракра.

Първият сблъсък на Василий Втори с неустрашимия болярин Кракра бил през 1004 г., когато след превземането на Скопие византийците обсадили Перник. Не успели да подчинят твърдината и се върнали в Константинопол.

Втората обсада през 1016 г. продължила 88 дни, но всички набези срещу града били безрезултатни и ромеите отново се оттеглили. Легенди разказват, че кръвта от убитите византийски воини била толкова много, че дълги години червенеела в местността около пернишката крепост. Затова и днес тя се нарича "Кървавото".

Византийските хронисти определят Кракра като "мъж, отличен във военното дело", "не отстъпвал нито на ласкателства, нито на други обещания и предложения, каквито му били отправяни от императора".

Днес мобилна изложба "Мини-Перник" на 125 години" ще илюстрира интересни факти от историята на въгледобивното предприятие:

- 2/3 от репарациите по Ньойския договор са платени от "Мини-Перник".
- Мината дарява един милион златни лева за конструирането на самолет "Миньор".
- Празникът на миньорите е събирал елита на държавата, продължавал е два дни.
- Миньорските работници са имали униформи, като първите са съобразени с характерното за района белодрешно мъжко облекло.
- В порционното меню на миньорите има продукти, които навремето са присъствали на трапезата на първите хора - хайвер, халва, маслини.
- За извозването на въглища се използвало животинска тяга от 350 коня, като 250 от тях никога не са излизали над земята.
- Мините са институция с изключително целенасочена политика в социалната сфера, образованието, културата, спорта. Създаден е първият в България работнически театър през 1918 г. Изграден е басейн, създадени са минен оркестър, минно читалище, библиотека. Изграден е Витошкият водопровод, павирани са улиците.
- Благодарение на нуждите на мината през 1893 г. е била открита и жп линията София-Перник, съобщава Регионалният исторически музей.

"Мини-Перник" са черният бисер на хубавата българска земя. Тя е благодатен извор, от който свещеният труд на българския работник, подпомогнат от гения на родната техника, черпят ежечасно богатство, които влагат в услуга на стопанския напредък и материалната култура на България!", е написал собственоръчно цар Борис Трети в Златната книга на "Мини-Перник". Тя е изчезнала през 90-те години на ХХ век, но копие от титулната страница с посвещението на цар Борис е включено в изложбата.

В деня на града жителите и гостите на Перник ще усетят и тръпката да бъдат под земята, където се е случвала историята. Единственият минен музей на Балканите ще отвори безплатно вратите си за посетители. Там ще бъде показано ревю на традиционни носии и накити "Багри от Пернишко".

Официално ще бъде открита скулптура от дърво - сурвакарска маска, висока 3,2 м. Тя символизира получилия световно признание местен обичай "Сурова".

От 2009 г. Перник е европейска столица на сурвакарските игри, а в края на 2015 г. "Сурова" влезе в Представителния списък на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството.

Празника на Перник ще уважат и българи от Сърбия, Румъния и Украйна, които се събират на фолклорна среща в града.

Перничанинът д-р Симеон Симов, живял дълги години в Германия и Италия, ще покаже колекцията си "Българските земи в старите географски карти и атласи".

Баритонът Владимир Стоянов, балетната педагожка Ваня Рошкова и актрисата Катя Паскалева /посмъртно/ са новите почетни граждани на Перник. Престижното звание е присъдено с решение на Общинския съвет, а почетните знаци ще бъдат връчени днес.

Последвайте канала на

БТА
9340 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини