Нова интернет услуга позволява да проверяваме фактите в новините

  • 18 октомври 2016 21:12

  • 4623
  • 0
Нова интернет услуга позволява да проверяваме фактите в новините
© Getty Images/Guliver

Google стартира новата си услуга, която ще позволява на потребителите да разбератдали това, което четат е вярно или не.

Така оосвен досегашните „тагове“ в статиите на Google News вече ще има и бутон „Fact check“, който ще помага при определянето на това дали дадената новина е фактологически вярна, пише британският в. „Индипендънт“.

"В последните седем години, откакто сме започнали видове етикетиране на статиите в Google News (например, В-Depth, В дълбочина, Wikipedia), което предоставя на читателите ни лесен достъп до разнообразни съдържание, днес ние добавяме още един нов маркер - „Fact check“. С него ще помогнем на читателите си да проверят факт в големия новинарски поток“, посочват от компанията.

Читателите вече ще имат възможност да разберат дали истории са фалшиви или ако данните в заглавието са неверни или са преувеличени.

Първоначално новата услуга ще бъде достъпна само на територията на САЩ и Великобритания, като ще може да се ползва, освен на компютър, така и през мобилен телефон с помощта на приложенията за Android и IOS.

Тази услуга вече се поддържа от редица организации като Международната мрежа за проверка на фактите, „Политфакт“ и „Фулфакт“. Те анализират твърдения на политици и други обществени личности, за да установят дали това, което казват, е вярно.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4623 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини