Временна комисия в парламента ще проверява проекта АЕЦ "Белене"

  • 18 октомври 2016 17:13

  • 3803
  • 8
Временна комисия в парламента ще проверява проекта АЕЦ "Белене"
© Булфото

Депутатите създадоха Временна анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства за решения и действия по проекта АЕЦ "Белене" за периода от 2006 г. до края на месец септември 2016 г., довели до възникването на огромни задължения за българската страна.

Комисията е от 20 народни представители от всички групи. Председател е Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 от Патриотичния фронт /ПФ/, а заместниците му са Методи Андреев от ГЕРБ и Антони Тренчев от Реформаторския блок /РБ/. Тя ще работи три месеца.

В рамите на дебатите Димитър Байрактаров от ПФ заяви, че създаването на такава комисия е важно, за да се разкрие истината. Критично важно е да бъде изяснена отговорността по "Белене", замесените лица, да бъде изяснено кой какво е свършил, допълни Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на от РБ. Според него, ако отговорността не бъде изяснена, утре някой пак ще поръча два реактора и ще натовари българските граждани да плащат.

Председателят на БСП Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за определи създаването на комисията като преливане от пусто в празно и говорене по тема, по която няма какво да се изяснява. Тя предложи вместо за "Белене" да се създаде временна комисия за проучване на ситуацията около картела при горивата.

Петър Славов от РБ призова БСП да признае, че политическата отговорност за поръчването на реакторите е тяхна.

Ако бяхте спрели проекта през 2008 г., сега щяхме да имаме да плащаме 0 лв., се обърна към левицата Делян Добрев от ГЕРБ. Огромните средства, които държавата трябва да плати, са резултат от една грешна политика, водена от няколко правителства, отбеляза Методи Андреев от ГЕРБ.

България е осъдена, защото ГЕРБ спряха проекта, заяви Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на от БСП.

ДПС е против създаване на поредната анкетна комисия, заяви Рамадан Аталай. Според него всички анкетни комисии в това НС са безплодни. Той предложи случаят "Белене" да бъде разгледан от Комисията по енергетика.

Отговорният подход е да има отделна комисия, която да разгледа този въпрос, отговори Делян Добрев от ГЕРБ, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3803 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2016.10.27 | 00:01

8
ооо, тук щом се направи комисия - край .... дотук ...вече дума няма да се обели...

2016.10.27 | 00:01

7
Първо Борисов спря проекта като каза че един гьол и нямало реактори и оборудване през 2011(Симеон Дянков обяви че държавата няма да плаща повече за АЕЦ Белене след покана от страна на германците България да плати своя дял в проекта 51 % държавно участие имаше .След изказването на Дянков гермаците се отказаха ) и сега 2016 се оказа че има реактори и оборудване и че Борисов през 2011 е излъгал .
ПАЗИ БОЖЕ БЪЛГАРИЯ ОТ руски ПИЯН И БЕДЕН БОТУШ

2016.10.27 | 00:01

6
БЪЛГАРИЯ ЩЕ ТРЪГНЕ НАПРЕД КОГАТО ВСИЧКИ ПРОДАЖНИ рубладжии БЪДАТ ВКАРАНИ ВЪВ ЗАТВОРА

2016.10.19 | 12:08

5
Русия води хибридна воина спрямо България !!! Големия шлем е руския коварен план за фалит на НЕК и изкупуването му на безценица от русия заедно с цялата инфраструктура ! Незабавен съд за Румен Овчаров и компания за поръчване и плащане без договор и цена , включително и за анекса с високите цени за т. н. американски тецове !!!

2016.10.19 | 12:08

4
Кво ще проверяват за да установят че парите са откраднати както Рапон-Бей от здравната каса с ортака си Дянков!

2016.10.19 | 12:08

3
Един утвърден вг. патент. Белене начело на изборите а после потъва до следващите.

2016.10.19 | 12:08

2
В отговор на 1. Почети малко повече преди да коментираш !!! Не е виновен само Р. Овчаров !!!!!
...

2016.10.19 | 07:01

1
Във всяка една от новините дето чета е пълно с правописни грешки.

Добави коментар

Водещи новини