Румъния засилва граничния контрол

  • 18 октомври 2016 14:57

  • 1876
  • 0
Румъния засилва граничния контрол
©

Докато Унгария издигна огради от бодлива тел на границите си в опит да не допусне мигранти, Румъния разчита на човешка сила, подкрепена от технология за граничен контрол, в регион, разпростиращ се от Калафат на югозапад до по-далеч на север в Беба Веке. Това пише Олимпиу Георгиу от Асошиейтед прес.

Гранични полицаи заявиха пред АП този месец, че използват хеликоптери и патрулни лодки в река Дунав, топлинно чувствителна техника, камери на наблюдателните кули и устройства за засичане на сърдечен ритъм под камионите.

Полицаят от румънската гранична полиция Мариус Ступару кара „СУВ” в проливния дъжд, следейки за някакви признаци за мигранти, опитващи се да влязат в страната от Сърбия и Унгария.

Ступару е на фронтовата линия на това усилие близо до град Беба Веке, докато сканира за мигранти от Сирия, Афганистан и други места.

Това е мястото, където всички мигранти искат да преминат, но румънската гранична полиция е тук и досега е успявала да предотврати всички техни опити, казва той пред АП.

Румъния, която има 547-километрова сухопътна и речна граница със Сърбия, е инвестирала много в граничен контрол през последната година, за да попречи на мигрантите нелегално да преминават през страната на път към Западна Европа. Румъния също има дълга граница с Унгария, но единственият проблемен район за граничните полицаи е южната част на границата.

Мигрантите доказаха, че са изобретателни при опитите им да навлизат нелегално в Румъния, които понякога са опасни за живота. Те се крият под камиони, предприемат кратко, но рисковано пътуване през Дунав или просто вървят под прикритието на тъмнината от Сърбия към Румъния.

В сравнение със съседните Унгария и Сърбия, Румъния в повечето случаи е заобикаляна от големия наплив мигранти.

Тя е член на Европейския съюз, но не и на шенгенската зона. Пътуването през Румъния означава голямо отклонение за мигрантите, повечето от които опитват да стигнат до Западна Европа. Въпреки това властите смятат, че Румъния може да се превърне в ново трасе за някои мигранти заради затварянето на граници на други места и засили граничния си контрол.

Полицията казва, че 725 мигранти са опитали да преминат нелегално в Румъния през първите девет месеца на годината, което е с 39 процента по-малко спрямо същия период през 2015 г.
Въпреки това много мигранти са достатъчно отчаяни да опитват да минат по пълните с опасности маршрути. Въпреки че времето застудя, мигрантите продължават да идват.

Граничната полиция съобщи вчера, че е задържала трима мъже от Пакистан на възраст между 17 и 27 години, заподозрени, че са навлезли нелегално в Румъния от Сърбия. Те са казали на полицията, че искат да отидат при роднини в Италия.

Миналата седмица румънската гранична полиция задържа 34 души, опитали да влязат нелегално и след това да излязат от Румъния, включително девет мъже от Сирия и Турция, които се скрили в камион, транспортиращ препарати за почистване, жена в напреднала бременност със съпруга й и група от 17 души от Виетнам, Сирия и Афганистан, включително четири деца на възраст между 4 и 6 години, които също са ходили пеш към Румъния от Сърбия.

Румънската гранична полиция има 13 хиляди служители и е разположила допълнителни сили в Югозападна Румъния тази година за ограничаване на нелегалните пресичания на границата, макар точният брой на допълнителните служители, разположени в района, да не е разгласен.

В миналото каналджийте бяха глобявани, но неотдавна четирима сърби, заподозрени, че са действали като водачи на мигранти, бяха задържани, за да послужат за пример, който не бива да се следва.

На пристанище Калафат на река Дунав, срещу българския град Видин, гранични полицаи използват кучета и оборудване, което може да засече сърцебиене, в търсенето на нелегални мигранти.

Полицай Кристиан Ангел Щере следи екрана на компютъра, докато негов колега проверява под камион. "В случая имаме зелена светлина, което означава, че всичко е наред, и камионът може да продължи", каза Щере.

Не всички мигранти искат да отидат в Западна Европа. Мохамад Разиб е 30-годишен IT инженер от Бангладеш, който първо е бил в Словения и Унгария, преди да се насочи на изток към Румъния, където е поискал статут на бежанец.

Както на много други бежанци, на Разиб е предложен подслон в Спешния транзитен център на Върховния комисариат на ООН за бежанците в югозападния град Тимишоара.

"Аз дойдох в Европа в търсене на по-добър живот", каза той, описвайки пътуването си. "Искам да започна живота си в Румъния и също така търся добра работа", заяви той.

Последвайте канала на

Калина Христова
1876 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини