Дървета и зеленчукова градина има на покрива на евакуирания блок в София

  • 18 октомври 2016 14:32

  • 41788
  • 0
Дървета и зеленчукова градина има на покрива на евакуирания блок в София
© Булфото

Две дървета са поникнали върху покрива на 16-етажния блок в столичния квартал „Сердика”, чиито жители бяха евакуирани по спешност преди седмица след сигнал, че сградата може да се срути, съобщава „Телеграф”.

Впоследствие се оказа, че конструкцията не е нарушена и няма опасност за хората от блока. В следващите дни обаче експерти от община „Възраждане” направиха подробен оглед на сградата и изготвиха разпореждане към домоуправителя и живеещите.

До началото на ноември те трябва да премахнат саморасла растителност от покрива на блока, включително две малки дръвчета. Отделно на покрива имало и зеленчукова градина с отглеждани в саксии и кофи растения. Те не представляват заплаха, тъй като са в сандъчета. Дръвчетата и саморасляците обаче трябва в най-кратък срок да бъдат премахнати, защото кореновата система може да наруши покривната конструкция, смятат експертите.

Установени са и повърхностни пукнатини по самата сграда, които навярно са причинени от минали земетресения, най-вече от пернишкото през май 2012 година, обяснява инж. Даниела Истаткова, началник на отделя за контрол на строителството в община „Възраждане”. По думите й обаче това са повърхностни фуги и не са опасни.

Въпреки това сградата не е достатъчно добре поддържана и е необходимо да се вземат мерки по подобряване на състоянието й. В мазето има тръба, която тече и трябва да се оправи. Освен това стълбищното рамо в подхода към блока е с нарушена цялост и е опасно.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
41788 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини