Не уведомили Мая Манолова за експулсирането на турските граждани

  • 18 октомври 2016 14:26

  • 1874
  • 5
Не уведомили Мая Манолова за експулсирането на турските граждани
© Булфото

Министерство на вътрешните работи не е уведомило омбудсмана Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на за експулсирането на турските граждани, заподозрени за участие в опита за преврат срещу президента Реджеп Ердоган. Според Манолова това е нарушение на международното право, пояснява бТВ.

„МВР не са изпълнили законовото си задължение да ме информират за експулсирането на турските граждани, за да осъществя наблюдение над тази процедура – нито мен, нито Българския Хелзински комитет, нито никоя друга правозащитна организация”, допълни още омбудсманът.
Върнатите в Турция предполагаеми гюленисти не са поискали политическа закрила у насТе са върнати по спогодба за реадмисия между България и Турция, която е в сила от 2014 г.

Според Манолова въпреки издадените заповеди за екстрадиране на турските граждани, не е било нужно това да се случва веднага.

„В случаи, в които има опасност от нечовешко и унизително отношение, от подлагане на изтезания на даден гражданин, той не се експулсира в съответната държава”, посочи омбудсманът.

Тя добави, че ако подобна преценка не може да бъде направена от службите по миграция, то това трябва да бъде решено от съда.
Предполагаеми гюленисти са били заловени при опит да преминат от България в РумънияТе са заловени от българските власти и депортирани в Турция, твърди в. „Хюриет дейли нюз“

Подобен беше случаят с експулсирането на турския гражданин Абдуллах Бююк.

Върнатите обратно в Турция мъже са заподозрени за връзки с движението на ислямисткия проповедник Фетхуллах Гюлен. Те бяха открити в каросерията на тир в опит да преминат нелегално през границата България-Румъния при ГКПП "Дунав мост".

Последвайте канала на

Десислава Станева
1874 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
МАЯ ЕДВАЛИ ТЕ БОЛИ СЛИВАТА

2016.10.20 | 03:11

5
ЧЕ НЕ СА ТЕ УВЕДОМИЛИ ТИ СИ ВЗЕМАШ ХАРТИЙКИТЕ

2016.10.20 | 03:08

4
КАТО СИ БАЙ Х.. Е НЕ ВЪРШЕШ НИЩО ЗНАЧИ СИ ИЗЛИШНА ПАРАЗИТ КЪРЛЕЖ ВПИТ КЪМ БЮДЖЕТА МАЯ СТОЙ ДО ПОСЛЕДНО НЯМА ПО-ЛЕСНО ИЗКАРАНИ ПАРИ ЗА НИЩО
ЗНАЧИ ЗАКРИВАНЕ НА ТОЗИ ПАРАЗИТСКИ ПОСТ

2016.10.20 | 03:05

3
ОТ БЮДЖЕТА МАЯ РАБОТИ НЕ СТОЙ САМО ЗАД БЮРОТО, ЧЕ зАДНИКАТИ СТАНА ПО-ГОЛЯМ ОТ БЮРОТО
*

2016.10.19 | 10:38

2
вижда се кои не спазва закона

2016.10.19 | 10:38

1
Какво общо има омбудсмана с международното право??? Тази магистралка, с купената диплома или не знае какви са задълженията си....или вместо да защитава българите от монополисти и олигарсипредпочита ежедневно си прави ПР.

Добави коментар

Водещи новини