ДАНС вкарва таен свидетел в делото срещу тримата последователи на ИДИЛ (обновена)

  • 18 октомври 2016 12:09

  • 5017
  • 1
ДАНС вкарва таен свидетел в делото срещу тримата последователи на ИДИЛ (обновена)
©

ДАНС предлага на спецсъда да разпита свидетел с тайна самоличност по делото срещу тримата мъже, които искали да се присъединят към ИДИЛ. Алмохамад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим искали да членуват и в "Ислямски братя", твърди обвинението.

В съдебното заседание бяха представени две писма от агенцията, от които става ясно, че свидетел е готов да даде показания. Адвокатите обаче смятат, че няма смисъл самоличността на лицето да бъде запазена в тайна, тъй като става дума за човек, който е бил в килията с тримата мъже и те знаят кой е. Затова съдът даде две седмици прокуратурата да уточни каква защита иска свидетелят.

В килията на тримата мъже са намерени и 5 телефона. Те са открити вчера. Спецсъдът назначи техническа експертиза, за да бъде установено каква комуникация са водили, предаде БТА.

За първото заседание по процеса бяха призовани трима свидетели. Един от тях - Мустафа Хасан е напуснала страната на 27 юли, втори - не е бил намерен. Така показания пред съда даде само агентът от отдел "Контратероризъм" на ДАНС Васил Колибаров. Той разказа, че при него отишъл човек, който му разказал за намеренията на Алмохамад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим. Колибаров описа как е преминало пътуването на тримата от Германия през Гърция и България в посока Турция. Освен това в телефоните на тримата били намерени снимки и видео на символи на "Ислямска държава", както и на въоръжени мъже.

За Алмохамад Абдулхамид имало и данни, че преди време е принадлежал към въоръжена група в Сирия, която се борела срещу режима.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5017 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.10.18 | 12:28

1
21-И 20,00Ч СВЕТА НЕДЕЛЯ

Добави коментар

Водещи новини