Деца стават в 5,30 часа, за да отидат на училище

  • 18 октомври 2016 11:56

  • 1603
  • 2
Деца стават в 5,30 часа, за да отидат на училище
©

Деца от село Ракита стават в 5,30 часа, за да отидат на училище в Червен бряг. Родителите казват, че даже работническият рейс идва по-късно от ученическия, който пристига в 6,20 часа. В 6,45 децата вече са в училището, а до учебните занятия остава цял час и 15 минути. От  недоспиването, от стреса, на който те са подложени, се поражда агресия, възмущават се родители.

"Автобусите, с които разполагаме, сутрин са извънредно натоварени. За курса до Ракита дори се наема рейс на друго училище. Не е нормално децата да стават толкова рано, за да ходят на училище. Този проблем съществува от три-четири години, разполагаме само с два автобуса, шофьорите правят по три-четири курса", обяснява Нели Душмановска, заместник-директор на ОУ "Христо Смирненски".

До миналата година имаше възможност първо да бъдат извозвани учениците, които започват в 7,30, но тази учебна година, с новия закон, всички училища на територията на общината започват работа в 8 ч.,твърди Вергиния Василева, зам.-кмет по хуманитарни дейности в община Червен бряг. Оттам подчертават, че автобусът до града за малчуганите от Ракита е компромисен вариант. По правило те би трябвало да учат в най-близкото средищно училище и всяко друго предпочитание да е за сметка на родителите. По закон родителите трябва да запишат децата в това училище, в съседното село Радомирци, но те отказват с мотива, че образованието в града е по-добро.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1603 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Кили

2016.10.21 | 11:57

2
За кво стават то и без това вдно образование
Школо

2016.10.18 | 12:20

1
Искаме си бойко искаме си бойко ааа червени пребоядисани говедаааа бойко ли си искате ...

Добави коментар

Водещи новини