Руска медия: Операцията край Мосул крие подводни камъни

  • 18 октомври 2016 09:25

  • 4057
  • 4
Руска медия: Операцията край Мосул крие подводни камъни
© gettyimages (архив)

Коалицията начело със САЩ започна операция за освобождаване на Мосул - втория по големина град в Ирак, контролиран от групировката "Ислямска държава" (ИД). Резултатът от щурма ще определи бъдещето на военната кампания срещу джихадистите и може да предизвика радикални последици за целия регион, пише "Комерсант".

Вестникът изброява основните заплахи - хуманитарна катастрофа, изостряне на междурелигиозните противоречия и засилване на борбата за сфери на влияние между водещите регионални държави. "Главен проблем за атакуващите" според коментара ще станат евентуалните масови жертви сред мирното население на града - до 1,5 милиона души, които може да бъдат използвани от ИД за жив щит.

Това са много повече хора, отколкото например в контролираните от ислямисти квартали на сирийския град Алепо, "където живеят близо 250 хил. души, а за хуманитарна катастрофа там постоянно говорят западните политици и медии", отбелязва изданието. Ако битката за Мосул се проточи, мащабът на хуманитарната катастрофа там може да надхвърли онова, което светът вижда в Алепо. Ще се сменят само действащите лица - като виновници за смъртта на мирните жители ще бъдат представени не Москва и Дамаск като в Алепо, а оглавяваната от Вашингтон антитерористична коалиция", коментира всекидневникът.

"Щом ни се казва, че възникват твърде много хуманитарни проблеми около Алепо, сега можем да посочим на нашите партньори Мосул", цитира "Комерсант" руския президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, говорил на пресконференция в Индия. Путин увери, че Москва "няма намерение да раздухва истерия около това, както правят нашите партньори", защото разбира колко е необходима борбата с тероризма, се казва в статията.

"Странични наблюдатели", както ги нарича "Утро", предупреждават, че операцията в Мосул крие някои "подводни камъни". На първо място градът има огромно идеологическо и икономическо значение за ислямистите, затова те най-вероятно ще се бият за него докрай. Отстъплението им през първия ден може да означава, че те просто подмамват противника на своя територия, пише електронният вестник.

Освен това иракската армия е слаба и зле организирана; тя няма да се справи без подкрепа отвън. Иракчаните ще могат да надвият врага, само ако Пентагонът реши истински да се намеси в нещата нещо съвсем вероятно, тъй като Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият иска да приключи президентството си с някакъв шумен външнополитически успех, изтъква изданието.

Друг проблем може да стане желанието на Турция да участва в щурма на Мосул - град, близък на турците в културен и етнически план. Тогава американците и иракчаните ще трябва някак да изглаждат конфликта между турците и кюрдите. В противен случай цялата операция може да отиде нахалост, отбелязва "Утро"

Последвайте канала на

БТА
4057 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.10.25 | 12:16

2
Турция се разширява в Сирия и Ирак, познай следващата страна ?, а нашите евро демократчета ги напада Русия

2016.10.25 | 12:16

4
КРЕТЕНОИД НАЛИ ЕРДОГАН И ПУТЯ СА ГЪСТИ ДОСТОВЕ И В ПОСЛЕДНО ВРЕМЕ СЕ ПРЕГРЪЩАТ ПУБЛИЧНО

2016.10.25 | 12:16

3
а ,не бой се драги ,ние сме доста педали ,и с гъзовете си и с нато ,ще защитим .....абе защо ни е да защитаваме ,я виж на рязани ще се отдаваме

2016.10.25 | 12:15

1
няма никакви подводни камъни , всичко е мижи да те лажем ,предислоцират се джихадистите от ирак в сирия ,така е заповядала маймуната ,така и ще стане ,ид им е детенцето ,как така ще го стъпчат ,я по добре срещу асад ,ах тоя който ни пречи да установим демокрация по краварски

Добави коментар

Водещи новини