Метеорити пречат за колонизирането на Луната

  • 18 октомври 2016 08:44

  • 3715
  • 0
Метеорити пречат за колонизирането на Луната
© Getty Images

Човечеството веднъж покори Луната, но въпреки това колонизирането на земния спътник остава твърде рискована задача, предупреждават изследователи, пише "Монитор".

Луната е бомбардирана от метеорити 100 пъти по-интензивно, отколкото се считаше досега, става ясно от анализ на изображенията, направени от спътника LRO на НАСА, който е в орбита от 2009 г.

През последните седем години камерите на LRO са направили над милион снимки с висока точност на повърхността на Луната, които показват как се променят различните участъци с течение на времето.

Учени от Университета в Аризона и Корнелския университет съобщиха, че с помощта на LRO са открили 222 нови кратера с диаметър от 1 до 42 метра. Те свидетелстват за това, че повърхността на Луната постоянно се променя в резултат на сблъсъците с космически обекти, пише сп. Nature. "Метеоритите бомбардират повърхността на Луната на практика без прекъсване", споделят изследователите.

Учените са анализирали 47 000 по-малки промени на повърхността – следи, които остават след преминаването с висока скорост на лунния реголит, разтопен от сблъсъците. Именно това е причината релефът на Луната да се променя напълно на всеки 81 000 години.

Ето защо, задачата за изграждане на база на повърхността на Луната е много по-сложна, отколкото се предполагаше досега.

Лунната база трябва да бъде изключително надеждно бронирана и може би изградена дълбоко под лунния грунт.

Последвайте канала на

Novini.bg
3715 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини