Съветът за сигурност осъди остро неуспешното ракетно изпитание на Северна Корея

  • 18 октомври 2016 07:23

  • 1638
  • 1
Съветът за сигурност осъди остро неуспешното ракетно изпитание на Северна Корея
© Gettyimages (архив)

Съветът за сигурност на ООН остро осъди неуспешното ракетно изпитание на Северна Корея и отново заплаши, че ще въведе значителни допълнителни мерки срещу нея, предаде БТА, цитирайки АФП и Ройтерс.

Комунистическият режим изстреля пробно в събота ракета със среден обсег "Мусудан", която се взриви малко след изстрелването, съобщи Сеул. В декларация, приета с единодушие, 15-те членове на Съвета за сигурност заявиха, че неуспешното изпитание е сериозно нарушение на резолюциите на ООН, които забраняват на Северна Корея всякакви дейности в ядрената и ракетната сфера.

В декларацията се подчертава, че ракетното изпитание разпалва напрежения и допринася за севернокорейските разработки на ядрени оръжейни системи. "Ченовете на Съвета за сигурност изразяват съжаление, че КНДР отклонява ресурси за разработка на балистични ракети, докато нейните граждани страдат от голям недоимък", се казва в декларацията. Съветът за сигурност отправя призив към всички страни членки на ООН да удвоят усилията за пълно прилагане на вече наложените на Пхенян икономически и търговски санкции.

Според американски военни експерти изпитанията на ракети "Мусудан" могат да помогнат на Северна Корея да се сдобие с междуконтинентална ракета с ядрен заряд, която да достигне американския континент през 2020 г., отбелязва АФП.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1638 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.10.19 | 12:58

1
Значи краварите, могат да правят ракети, а лудите и гладни жълти не! ЗАЩО?

Добави коментар

Водещи новини