Предлагат между 2021 и 2030 г. България да не е длъжна да намалява годишните емисии на парникови газ

  • 17 октомври 2016 21:05

  • 10097
  • 1
Предлагат между 2021 и 2030 г. България да не е длъжна да намалява годишните емисии на парникови газ
© Getty Images/Guliver

Европейската комисия е предложила най-ниската цел за страната ни - нула процента, за нивата на годишните емисии на парникови газове за секторите извън Европейската схема за търговия с емисии в периода 2021-2030 г. Това беше обсъдено на заседание на Съвета на министрите по околна среда на ЕС в Люксембург, в което взе участие министърът на околната среда и водите Ивелина ВасилеваИвелина Василева Ивелина Веселинова Василева е родена на 8 октомври 1969 г. в Бургас. През 1988 г.  завършва.

До 2020 г. законодателството в ЕС се урежда от сега действащия пакет "Климат-енергетика", съобщи пресцентърът на министерството на околната среда и водите.

Съветът е обсъдил законодателните предложения на ЕК относно приноса на сектора земеползване, промени в земеползването и горското стопанство и секторите извън Европейската схема за търговия с емисии към общите усилия на ЕС за намаляване на емисиите с най-малко 40 процента до 2030 г. Проекторегламентите включват задължителни цели за държавите членки, свързани с нивата на годишните емисии на парникови газове в периода 2021-2030 г. за сектори като транспорт, сграден фонд, селско стопанство, отпадъци, земеползване и горско стопанство, които са с принос за действията на ЕС в областта на климата, уточнява БТА.

Съгласно приетите заключения на Европейския съвет от 2014 г., държавите членки на ЕС не могат да имат положителни стойности. Това означава, че с предложената цел от 0% страната ни има възможно най-ниската стойност.

Министър Василева приветства усилията на ЕК за търсене на нови подходи за намаляване на емисиите на парникови газове, като определи предложената за страната цел като добра отправна точка за бъдещите преговори. Акцент в изказването й бе поставен и на водещата роля на горите за поглъщане и задържане на въглеродните емисии, като бе подчертана необходимостта да се засили участието на управлението на горите в предложените мерки. В светлината на предстоящата 13-а среща на страните по Конвенцията за биологично разнообразие и свързаните с нея протоколи, която ще се проведе от 4 до 17 декември в Канкун, Мексико, Съветът по околна среда обсъди и прие Заключения, полагащи основите на преговорната позиция на Съюза в рамките на срещата.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
10097 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Pesho

2016.10.18 | 01:10

1
това ще го запомня... и като дойде 2021 (ако сме живи до тогава) на бас, че ще е поне 20-30% а не 0....

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини