Проф. Константинов: "Не подкрепям никого" ще повлияе на парламентарните избори

  • 17 октомври 2016 19:11

  • 2451
  • 4
Проф. Константинов: "Не подкрепям никого" ще повлияе на парламентарните избори
© Булфото

Опцията в бюлетината за президентските избори „Не подкрепям никого“ няма да има влияние на президентските избори, но ще има такова на парламентарните, на местните и на изборите за Европарламент. Това каза математикът проф. Михаил Константинов в ефира на Фокус.

По думите му подобна опция би имала значително влияние единствено върху парламентарните избори, като ще пострадат единствено малките партии и независимите кандидати. „На президентски избори то няма изобщо да повлияе. Това обаче не така за парламентарни избори, при избори за общински съветници, както и за членове на ЕП. Това е така, защото в гласове се вдига 4-процентовата бариера за влизане в Парламента. Еднопроцентовата бариера за получаване на субсидии, бариерата за влизане в Общинския съвет и тази за влизане в ЕП. Това унищожава малките формации и независимите кандидати“, обясни той.

Проф. Михаил Константинов добави, че след утрешното гласуване в Парламента най-вероятно квадратчето „Не подкрепям никого“ ще съществува на предстоящите президентски избори, ще бъде законна опция за отговор, т.е. ще бъде включвана като брой в активността, но няма да повлияе значително за вота на гражданите.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2451 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Бойковистко лайно си ти,

2016.10.18 | 09:00

4
професоре.
Каро

2016.10.18 | 00:56

3
Цялата работа е че ГРИП изгуби много гласоподаватели и явно очаква че негласуващите ако са принудени да гласуват ще гасуват за ГРИП.

2016.10.17 | 20:51

2
Трябва да се броят гласовете на тези които са гласували с 'не подкрепям никого' и да се види накрая колко са тези които не са слепи. може да се окаже че са най голямата партия...

2016.10.17 | 20:40

1
май трябва нова дисциплина за обучение ? политическа математика , където 0+0 = 1 за платилия

Добави коментар

Водещи новини