Румен Петков: ГЕРБ и БСП искат да запазят статуквото

  • 17 октомври 2016 14:02

  • 1665
  • 3
Румен Петков: ГЕРБ и БСП искат да запазят статуквото
© Novini.bg

Заместник-председателят на ПП АБВ Румен ПетковРумен Петков Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Учи в Математическа гимназия "Гео Милев" в заяви на пресконференция, че квадратчето "Не подкрепям никого" трябва или да се запази в сегашния вариант или да бъде махнато. Той заяви това във връзка с промените в Изборния кодекс, предаде репортер на Novini.bg.

По въпроса с квадратчето „Не подкрепям никого“ и стремежът, по думите на Петков, да бъде пренаписано като "изборен инструмент", Петков заяви, че това не е технически въпрос, а политически и промяна в правилата в последния момент е изключително лоша практика. „Външно министерство показа неспособност да организира и провежда избори и липса на политическа воля зад граница по отношение на броя на секциите, но там принципното решение поне ще покаже стремеж да отговорим на очакванията на българските граждани. Въпросът с квадратчето е изключително важен тук и днес“, отбеляза Петков.

„Ако ние сме свидетели на тези каламбури около квадратчето и стремежът да се пренапишат правилата, трябва да сме наясно, че това в средносрочен план, обслужва нечии интереси. Това е откровен стремеж в следващото Народно събрание да бъде сведено до минимум представителството на политическите сили и този минимум е ГЕРБ, БСП и ДПС “, коментира той.

„Няма отговор на въпроса. Добре, считаме, че квадратчето „Не подкрепям никого“ влиза в играта. Как ще преразпределиш гласовете между политическите партии, минали 4%, след като квадратчето казва: „не подкрепям никого“? С какво основание ще откраднат гласа на човека, който е казал, че не подкрепя никого?“, запита Петков. „Ние имаме конституционна норма за 240-членен парламент. Само, че логиката изисква, като има над 4% заявили не подкрепям никого да извадим примерно, ако са 8% - да извадим 8% от депутатите, да не влизат в НС“, изтъкна той. Петков посочи, че така ще се влезе в противоречие с Конституцията. „Но стремежът да се откраднат гласовете на тези хора, да се преразпределят между първите и можещите да използват определени изборни играчи, е циничен. За това трябва да си даде сметка българското общество“, коментира още Петкова.

Според него вариантите са два – или да се запази сегашното положение или да бъде махнато квадратчето. „Запазването на сегашното положение поне ще покаже, че Народното събрание може да прави, макар и в много компресирани ситуации, избор, който да има някаква последователност“, посочи той. „Или се променя правилото само за президентските избори, или да е ясно, че стремежът на ГЕРБ, стремежът на БСП, е да съхранят статуквото в най-циничните му измерения и параметри, да бъде елиминирана възможността за каквато и да е алтернатива“, заяви Петков.

По думите му в чужбина секциите трябва да са до 55. "Ние твърдо стоим зад нашето предложение", каза той.

Последвайте канала на

Калина Христова
1665 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.10.18 | 14:05

3
Нали този беше впечатлен от Румен Радев.

2016.10.17 | 21:56

2
става даже противно ,кучетата за кокала с месото ,да се ръмжат и нападат ,никой не каза реално ,как бедния народ от казана на ада ,ще измъкнат и ще му помогнат

2016.10.17 | 16:22

1
Какъв ум , какъв интелект. Не знам само кога го осани мъдростта , преди срещата с братя Галеви или след това.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини