Бежанци стигат до самоубийство в лагери за временно настаняване

  • 17 октомври 2016 13:18

  • 4973
  • 2
Бежанци стигат до самоубийство в лагери за временно настаняване
©

Много от 410-те лица, търсещи убежище на малкия тихоокеански остров Науру, са принудени да извършат самоубийство заради затворническите условия, на които те са подложени, съобщи Групата за правата на амнистия, цитирана от Ройтерс.

Бежанците са заловени при опита си да достигнат Австралия с лодки и са изпратени в лагери в Науру или на остров Манус, Папуа Нова Гвинея, заради тежката имиграционна политика на австралийците.

"Срещнах деца на девет, които вече са се опитали да се самоубият и говореха открито за отнемане на живота си. Родителите им говореха за скриване на всичко, остри предмети, хапчета, не им позволява да напускат къщата, защото са притеснени, че децата им ще сложат край на живота си", каза посетилата Науру Ана Кейстат, която работи за Групата за правата на амнистия.

Въпреки статута на бежанци, те получават лошо настаняване с почти никакъв достъп до медицинска помощ, а децата страдат прекомерно. Австралия получи много критики относно имиграционната си политика от ООН и редица други организации за защита на правата.

"Австралия се стреми да организира за пренастаняване на лицата, търсещи убежище", каза премиерът Малкълм Търнбул. След като Австралия не можа да намери трета страна, която да е готова да приюти бежанците, тяхната съдба остава неясна.

 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
4973 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
наблюдател

2016.11.13 | 16:00

2
Това са циркове!Дали има малоумници да вярват?

2016.10.30 | 05:35

1
КЕЕЕЕЕФФФФФ. Що ли и тука на започнат така...щото си ги гледкаме с нашите и без това мизерни парици

Добави коментар

Водещи новини