Референдумът е в информационно затъмнение, според експерт

  • 17 октомври 2016 12:23

  • 1274
  • 0
Референдумът е в информационно затъмнение, според експерт
©

Референдумът е в информационно затъмнение, коментира Десислава Христова, специализирала европейски политики и политики на преход в Централна и Източна Европа в Университета в Оксфорд, по време на дискусия в Пресклуба на БТА "Brexit или какви уроци научихме от британския референдум".

Дискусията е част от инициативата на Сдружение "Форум гражданско участие" и Института за пряка демокрация, наречена "Референдум маратон" - поредица от дебати, на които да се чуят различни мнения за ползите и предизвикателствата от прилагането на референдумите на местно, национално и европейско ниво.

"Форум гражданско участие" са създали и специален сайт "Затъмненият референдум" на адрес "zareferendum.bg", на който да се предоставя информация по въпросите, които ще бъдат поставени на допитването.

Христова посочи, че от ключово значение, когато хората гласуват на референдум, е да имат достатъчно информация. Тя отбеляза ролята на медиите и обществото. Според нея, когато пряката демокрация стане заложник на лидерски битки или на решаване на вътрешни политически кризи, това крие сериозен риск за използването на инструмента за пряката демокрация.

Времетраенето на кампанията и качеството на дебата имат значение, в България това особено силно трябва да отекне в публичното пространство, защото референдумът е в едно информационно затъмнение, коментира тя.

Според нея "Брекзит" е показал, че дебатът вече се води не толкова между политически идеологии, а доколко мислим за контрол за сигурност, вместо за свобода. Трябва да бъдем малко по-отговорни към свободата си, сигурността не е всичко, смята анализаторът.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1274 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини