Мая Манолова сезира Конституционния съд за изборните секции в чужбина

  • 17 октомври 2016 12:12

  • 2583
  • 2
Мая Манолова сезира Конституционния съд за изборните секции в чужбина
© Булфото

Омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на отправи искане за обявяване на противоконституционни разпоредбите на чл. 14, ал. 3 и ал. 5 от Изборния кодекс, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Според обществения защитник, предвидените ограничения са в противоречие с равенството на гражданите пред закона, което е основен принцип и ценност на всяко демократическо общество, както и в противоречие с прокламирания в чл. 26, ал. 1 от Конституцията на Република България принцип, че българските граждани, където и да се намират, имат всички предвидени от Основния закон права и задължения.

С ограничаването на броя на избирателните секции на практика, законодателят ограничава както избирателното право на тези български граждани, които са избрали да живеят извън границите на страната, така и прави невъзможно да се осъществи задължението им да гласуват, заложено от самия Избoрен кодекс. Според омбудсмана се създават предпоставки и за административен произвол, както и се нарушават принципите на правовата държава.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2583 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Браво!!!!

2016.10.25 | 13:23

2
Един адекватен човек да има в тая "държава"
beIN SPORTS

2016.10.17 | 14:07

1
Mrysna Kifla takava

Добави коментар

Водещи новини