Експерт: ЕС не си е взел поуки от случващото се след Брекзита (видео)

  • 17 октомври 2016 11:57

  • 1332
  • 0
Експерт: ЕС не си е взел поуки от случващото се след Брекзита (видео)
©

"Провелият се референдум във Великобритания, по-известен като Брекзит, се е състоял в информационно затъмнение, като по-силна и агресивна е била кампанията за изключване на Обединеното кралство от ЕС." Това обясни Десислава Христова, специализирала Европейски политики и политики на прехода в Оксфорд, предаде репортер на Novini.bg.

Тя посочи, че от ключово значение, когато хората гласуват, e да имат достатъчно информация. Когато пряката демокрация стане заложник на лидерски битки или на решаване на вътрешнополитически кризи, това крие риск за използването на инструмента за пряка демокрация. Много е важно как ще бъде организирана кампанията и качеството на дебатите.

Според нея Брекзит е показал, че дебатът вече води не толкова до политически идеологии, колкото мислим за контрола и сигурността, вместо за свободата. И трябва да сме по-отговорни към демократичните свободи", прозовава още Христова.

Тя добави още, че ЕС все още не си е взел поуки от случващото се след Брекзита, а самият процес на излизане на Великобритания от ЕС е много дълъг и ще продължи години. Все още не е задействан член 50 от Лисабонския договор.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1332 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини