Циганското лято малко ще закъснее

  • 17 октомври 2016 09:12

  • 69626
  • 2
Циганското лято малко ще закъснее
© Getty Images/Guliver

Циганско лято ни очаква в края на октомври и началото на ноември. След 28 октомври този месец максималните температури ще скочат до 17-20 градуса и ще бъде слънчево, тихо и без валежи, сочат прогнозите на синоптиците.

"Циганското лято тази година ще закъснее, защото то най-често започва на 26 октомври - Димитровден. Тогава обаче ще е все още студено и дъждовно. Валежите ще спрат след 28 октомври и до 5-6 ноември ще се задържи топло и слънчево", обясни пред "Труд" управителят на метеорологичния офис на ТВ-МЕТ Петър Янков.

Заради сблъсъка на два циклона, идващи от Русия и Гърция, през първите дни на тази седмица се очаква студено време и обилни валежи - между 40 и 50 л/кв.м в различните части на страната.

Най-много дъжд ще падне в Югозападна България. Температурите ще са средно с 5 градуса по-ниски от обичайните за това време на годината. Слънце ще има в края на седмицата, но ще се задържи само до неделя, когато отново се задават валежи.

Зимата тази година ще е топла и суха, сочат още прогнозите. "Времето ще е меко, през декември и януари ще има малко сняг и нивата на язовирите ще спаднат. Очаква се топла зима, каквато у нас не е имало от 1995-а", обясни Петър Янков.

Магнитни бури се очакват във вторник, сочат още прогнозите. Смущенията на магнитосферата са започнали тази нощ и ще продължат до утре. След това обстановката отново ще се успокои за кратко до 23 и 24 октомври, когато се задават нови магнитни бури.

Наближаващите явления ще са слаби, но въпреки това ще се усетят от по-чувствителните хора. Специалистите предупреждават, че някои хора може да се чувстват раздразнителни, неспокойни и да се оплакват от главоболите.

Последвайте канала на

Десислава Станева
69626 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Тръба

2016.10.18 | 15:09

1
Каквато държавата, такова и лятото. И защо обиждате лятото с това "циганско"? Правилно е да се казва "ромско лято". Хелзинският комитет да се самосезира и събере на извънредно заседание.

2016.10.19 | 08:32

2
Правилното е Сиромашко Лято!

Добави коментар

Водещи новини