Коронацията на следващия тайландски крал може да се отложи с една година

  • 16 октомври 2016 17:47

  • 1922
  • 0
Коронацията на следващия тайландски крал може да се отложи с една година
© Getty Images

Тайландският премиер ген. Прают Чан-оча заяви, че коронацията на престолонаследника принц Ваджиралонгкорн може да бъде отложена с една година след обявяването на траур за покойния му баща крал Пумипон Адулядет, предаде ДПА.

В телевизионно обръщение снощи премиерът заяви, че той и бившият премиер Прем Тинсуланон са били приети на аудиенция от престолонаследника, който призовал тайландците да не се притесняват за празния трон.

"Негово кралско височество ми каза, че не желае тайландците да са объркани или притеснени за въпросите на управлението, включително наследяването на краля", заяви Чан-оча. "Негово кралско височество би искал всички тайландци да използват това време, за да се отдадат на скъпите спомени през последните 70 години управление", добави премиерът.

"След като кралските погребални церемонии приключат до една година, ще настъпи подходящият момент" за коронацията, добави ген. Прают Чан-оча.

Бившият тайландски премиер, 96-годишният Прем Тинсуланон, пое ролята на регент в съответствие с конституцията. Той е ръководител на Тайния съвет, с който се консултираше покойният крал.

Дворецът е отворен за желаещите да се поклонят пред портрета на покойния крал и да подпишат книга със съболезнования. Тайландците продължават да оплакват смъртта на краля си и масово купуват черни и бели дрехи след призива на правителството да носят траурно облекло в продължение на година. Нощният живот е силно засегнат поради по-малкото клиенти, а някои заведения спряха продажбата на алкохол, въпреки че няма официална забрана. След призива на правителството за спиране на празненствата не се свири музика на обществени места.

Последвайте канала на

БТА
1922 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини