Офталмолози показаха как се оперира ретина (снимки)

  • 16 октомври 2016 11:19

  • 3780
  • 0
Офталмолози показаха как се оперира ретина (снимки)
© УМБАЛ "Свети Георги"

Над 150 офталмолози участваха в симпозиум на УМБАЛ "Свети Георги” в Пловдив. Тази година темата беше посветена на най-тежката очна хирургия – витреоретиналната.

Организатор на симпозиума е проф. д-р Нели Сивкова, дм, FEBO*, ръководител на Клиниката по очни болести на Университетска болница „Свети Георги“ и председател на СНЦ „Българска Асоциация Ретина“. Тя припомни, че витреоретиналната хирургия е едно от най-важните направления на очната микрохирургия и обхваща задния очен сегмент: най-труднодостъпните области в окото – ретината и стъкловидното тяло. При този вид операции се използват специални техники и инструменти за лечение на заболявания на ретината, които преди са били смятани за нелечими – като усложнения при диабетна ретинопатия, отлепване на ретината, дупка на макулата и др.



Специалният гост на 11-ото издание на витреоретиналния симпозиум бе немският хирург проф. д-р Ханс Хьорауф от Университетска очна клиника в Гьотинген, който сподели своя професионален опит в три различни теми, обхващащи витреоретиналната хирургия. В края на програмата се проведе видеосесията „Изненади в операционната“, в която под формата на видеосимпозиум бяха представени интересни случаи от практиката на всеки хирург – екстракция на голямо вътреочно чуждо тяло с размер 20 мм от окото на млад пациент, операция при дупка на макулата, отлепване на ретината, тежки промени при диабетна ретинопатия и др.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
3780 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини