Сеизмолог: Не се предвиждат силни земетресения

  • 15 октомври 2016 14:00

  • 7227
  • 1
Сеизмолог: Не се предвиждат силни земетресения
© Getty Images/Guliver

Засега не се предвиждат силни земетресения непосредствено на територията на нашата страна. Това обясни проф. Емил Ботев, директор сектор „Сеизмология” към Геофизичния институт към БАН.

"Интензивността на това действие във Варна е от втора степен по 12 степенната скала на Медведев-Шпонхойер-Карник , която оценява единствено интензивността на въздействието на повърхността от някакъв източник, разположен някъде в пространството”, посочи той пред "Фокус".

Сеизмологът каза още, че земетресението в Черно море се приравнява на 2 степен, което може да се усети само свръх чувствителни хора.

"Нормалните хора започват да усещат като леко трептене 3 степен, а сградите от 5 степен. От 6-7-ма степен започват животозастрашаващите", поясни още проф. Ботев.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
7227 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
JJIvanov Geolog

2016.10.27 | 13:50

1
По време на теренни проучвания по свлачищно срутищния масив Свищов и в Свищовско Беленската низина се засякоха предварителни сканирания по проводящи разломи зa евентуален взрив до 7.89 по Рихтер .сега се прибирам от теренни проучвания има натрупани напрежения по стълбището за около 7 по Рихтер sled нова проверка . Това в рамките нa три дни. вероятно екипи провеждащи сейзмични проучвания с нарочни взривове тестват регион от влашката низина.

Добави коментар

Водещи новини