Перничанин помни над 2500 рождени дати

  • 15 октомври 2016 07:34

  • 6512
  • 3
Перничанин помни над 2500 рождени дати
© Getty Images/Guliver

Осемдесет и четири годишният перничанин Иван Николов помни над 2 500 рождени дати. Пенсионерът знае кога са родени всичките му бивши колеги, приятели, роднини и съседи. В списъка влизат българските президенти и изявени политици.

Възрастният перничанин помни датите на важните събития в българската история, също и такива, свързани с развитието на град Перник. Паралелно той определя и деня от седмицата, в който се е случило събитието, в рамките на два века назад. Освен рождените дати, Иван помни и стотина мобилни телефона на близки и приятели. Сред тях са дори номера, които вече не са активни и собствениците им са ги забравили, защото отдавна не ги ползват.

Пред БТА той разказа, че дарбата си да запомня забелязал още като ученик. Научавал уроците си само с едно прочитане, подготвял се много бързо за училище, лесно изкарвал шестици. Той обаче се страхувал да не бъде обявен за зубрач и затова невинаги се стремял към най-високата оценка. Завършил военно училище и получил офицерско звание. Така се случило, че се реализирал като металург, работил пещар 27 години в листопрокатния цех на металургичния комбинат "Ленин". Той бил като "подвижна енциклопедия", колегите му се допитвали до него за всички дати, за празници - и лични, и народни. Началниците му се хвалели, че имат подчинен, който помни рождените дати на всички около 1000 души в цеха. От казармата Иван започнал да систематизира данните, които феноменалната му памет приемала, признава 84-годишният перничанин.

Най-напред започнал да обобщава дати и събития от българската и световна история, после увлечен от географията научил столиците на всички държави, които и днес назовава безпогрешно. Сам усвоява прилично руски и френски език.

Перничанинът почти "рецитира" рождените дати на президентите Желю Желев и Петър Стоянов, на кмета Стефан Софиянски. Уточнява също, че бившият премиер Андрей Луканов и актьорът Васил Михайлов са от един и същ набор.

Възрастният перничанин поддържа формата си с ежедневни разходки, като изминава по 10 километра. Приема лека храна, но редовно, пие не повече от един литър ракия годишно, понякога в компания си позволява и да запали цигара.

Последвайте канала на

БТА
6512 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
бай Ви Киро Тракториста

2016.11.02 | 01:03

3
Добре ве, как тоя дедо е запомнил толкова много неща със само литър ракия годишно. Аз се разцепвам от пиене почти всеки ден и нищо не мога да запомня.

2016.10.16 | 01:58

2
ако трябва да купи и 2500 подаръка годишно...

2016.10.16 | 01:58

1
и накрая компютъра ще му изпуши

Добави коментар

Водещи новини