Румънски професор демонстрира емболизация на тумори в Търново

  • 14 октомври 2016 14:22

  • 8610
  • 0
Румънски професор демонстрира емболизация на тумори в Търново
© Getty Images/Guliver

Нов метод на лечение демонстрираха в МОБАЛ "Д-р Ст. Черкезов" най-известният румънски рентгенолог проф. д-р Рарес Никифор. Съвместно с колегите си инвазивни кардиолози той извърши емболизация на 4-ма пациенти от двата пола, диагностицирани с миома на матката и аденом на простата, съобщават от лечебното заведение, цитирано от "24 часа".

Интервенциите са напълно безплатни за пациентите.

Емболизацията е инвазивна интервенция приложим по света от 2000 г. насам. У нас тя се работи от малко повече от година. При нея със специален катетър през кръвоносната система се достига до артерията, която храни доброкачественото образувание, за да бъде запушена и да спре кръвоснабдяването му. След това миомата или аденома се "стопяват". Така се запазват органите на пациента, които при класическите интервенции – посредством хирургическа операция, се отстраняват, обясниха специалистите.

При емболизация на матката средната продължителност на процедурата е 30 минути, а при аденом на простата 60 минути. Пациентите се възстановяват в рамките на 48 часа.

Заедно с д-р Валентин Кръстев, привлечен в Търново от УМБАЛ"Софиямед", чуждестранният специалист извърши безкръвната процедура под рентгенов контрол на 32-годишна жена от Павликени, 41-годишна пациентка от Габрово и двама болни на 75 и 57 години от Горна Оряховица и Сливен.

Проф. д-р Рарес Никифор е най-известният рентгенолог в Румъния. В създадения и ръководен от него Център за интервенционална кардиология и радиология в Букурещ има извършени поне 10 000 емболизации на жени с миома на матката. През 2012 г. той дори провежда медийна кампания в северната ни съседка под надслов „Кажете не на хистеректомията!”, просто защото това запазва детеродните функции на жената. Над 10 000 са и емболизациите при пациенти с доброкачествена простатна хиперплазия, т.е. аденом на простатата – състояние срещано в над 50% от мъжете на възраст над 50 години.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
8610 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини