Татяна Дончева и Минчо Спасов предлагат гарантиран минимален доход за всеки (снимки+видео)

  • 14 октомври 2016 10:55

  • 9034
  • 8
Татяна Дончева и Минчо Спасов предлагат гарантиран минимален доход за всеки (снимки+видео)
© Булфото (архив)

Започна срещата на Татяна ДончеваТатяна Дончева Татяна Дончева е завършила средно образование в Националната математическа гимназия и висше в с хора със специални нужди на тема "Социален минимум". Събитието се провежда в  Гранд хотел България - зала България, предаде репортер на Novini.bg. На срещата присъстваха експерти от социалната сфера и представители на органазии за хора с различен тип увреждане.

Основният акцент на кандидатите за президент и вицепрезиден Татяна ДончеваТатяна Дончева Татяна Дончева е завършила средно образование в Националната математическа гимназия и висше в и Минчо СпасовМинчо Спасов Минчо Спасов е роден през 1964 г. в София. Завършва средно образование в 18 ЕСПУ – София и висше в е предложението им за налагане на социален минимум за българските граждани, който да включва гарантиран минимален доход и пакет социални и здравни услуги. Лидерът на "Движение 21" сподели , че идеята се е зародила като отговор на трайната тенденция, че близо милион българи живеят на прага на бедността.

"Няма как, ако хората имат затруднения, да бъдат включени в нормален живот. Хора с такива ниски доходи са част от пенсионерите, но те са също така и работещите. Няма как да бъде мотивирана една нация, ако нейните граждани не получават минимално необходимата издръжка", коментира Татяна ДончеваТатяна Дончева Татяна Дончева е завършила средно образование в Националната математическа гимназия и висше в.

Тя добави, че години наред у нас се разпределя бюджет по един  порочен начин, като всеки път се казва, че парите не стигат.

"Хората буквално икономисват от една филия хляб и чувството на несправедливост се загнезди", категорична още Дончева.

Кандидатът за президент обясни, че предложението за социален минимум ще важи за всички, независимо дали е социално осигурен.  Дончева не скри, че според някои това било "ляв популизъм".

 


"Ние казваме - не, не е!Трябва да се преодолее чувството на конфронтация, този социален минимум е важен", категорична бе Татяна ДончеваТатяна Дончева Татяна Дончева е завършила средно образование в Националната математическа гимназия и висше в.

"Аз ще ви кажа къде са подводните камъни. Това не е липсата на пари. Пари в държавата има", коментира на свой ред Минчо СпасовМинчо Спасов Минчо Спасов е роден през 1964 г. в София. Завършва средно образование в 18 ЕСПУ – София и висше в.

Според него България се управлява в състояние на умишлен недоимък. По думите му това е най-големият проблем на държавата и методът, по който управляващите търгуват изборите в последните години.  Той даде пример с миньорите от рудник „Бабино“ край Бобов дол, които сами заявиха, че са много търсени по време на избори, но проблемите им не се решават.

Междувременно представители от организациите споделиха, че вярват в предложението на Татяна ДончеваТатяна Дончева Татяна Дончева е завършила средно образование в Националната математическа гимназия и висше в и Минчо СпасовМинчо Спасов Минчо Спасов е роден през 1964 г. в София. Завършва средно образование в 18 ЕСПУ – София и висше в. По думите им президентът може да окаже по-съществена роля за развитието на социалните услуги у нас.

"Качеството на живот у нас е недопустимо!", коментираха те.

В дискусията представители на организациите подчертаха, че трябва да се провери дали действа добавката за социална интерграция.

"Трудовата заетост не трябва да влияе на правата им за социални плащания", смятат те.

Бившият министър на труда и социалната политика Христина Христова е на мнение, че бедността у нас е на недопустимо високо ниво.

"Гарантираният минимален доход в страната е 65 лв., а през 2016 г. линията на бедността у нас е 300 лв", каза Христова.

"Време е тази неприятна за много политици тема да бъде поставена на дневен ред отново", допълни бившият министър.

Тя отбеляза, че е необходимо е да се запише текст, който казва, че държавата поема, например, една четвърт от линията на на бедност с гарантирания минимален доход, който дава на гражданите.

По време на дискусията бяха обсъдени още теми като достъпността на градската среда, различните политики за интеграцията на хората с увреждания, механизмите на президента за иницииране и налагане на социална политика.

"Да не говорим, че тови минимален доход е толкова архаичен вече", смятат присъстващите на срещата, организирана от кандидатите на "Движение 21"-НДСВ.

 

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
9034 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2016.10.14 | 20:55

8
И кой ще го плаща твоя гарантиран доход ? Когато пиявиците станат твърде много и конете ще избягат в гората.
?

2016.10.14 | 20:55

7
хахаха започна се с надлъгването

2016.10.14 | 20:54

6
Не обещавайте да правите неща които и Господ не може направи! Това са лъжливи обещания!
ттттъп

2016.10.14 | 20:54

5
Моля, не обещавайте неща които просто няма как да се случат!!! Още един Бареков ха-ха-ха...

2016.10.14 | 20:54

4
Тъпаци !!! САМО ОБЕДИНЕНИТЕ ПАТРИОТИЧНИ СИЛИ!!!!!!!!!!!
Крум Усаински-Крупник

2016.10.14 | 20:52

3
Това ми напомня за случая с ГРОБ , като отидоха да помагат на хората след едно наводнение точно преди изборите

2016.10.14 | 18:44

2
Защо си мислите, че не може да стане? Тя открадна толкова милиони, че може да осигури минимална заплата, дори и на Зимбабве.
Веселин Василев

2016.10.14 | 18:33

1
И г-да циганите ли включваш в тази категория.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини