Одежда на Света Петка събира поклонници в Северозапада

  • 13 октомври 2016 16:20

  • 2555
  • 1
Одежда на Света Петка събира поклонници в Северозапада
©

Част от дрехата на Света Петка – най-известната българска светица, пристигна от Румъния в Северозападна България, съобщава Труд. Древната одежда ще бъде изложена за поклонение в шест храма и ще остане в региона завинаги.

Света Петка, наречена още Параскева, е православна светица, родена от българи в Одринска Тракия през ХI век. Заради силната й вяра и отшелническите й подвизи била издигната в култ и животът й е бил описан в няколко житиета, най-известното от които е сътворено от патриарх Евтимий Търновски. През ХIII век цар Иван Асен II пренася мощите на Света Петка в Търново и тя се превръща в закрилница на българския народ и държава.

След паденото на Търново мощите на светицата са пренесени във Видин, оттам в Сърбия, а после в Румъния. По молба на архимандрит Антим – протосингел на Видинската митрополия, и с благословението на митрополит Дометиан, част от одеждите на светицата, са изпратени у нас от църквата „Три светители” в румънския град Яш.

Светинята ще бъде изложена за поклонение в храмовете „Света Параскева” в Медковец, Вълчедръм и Брусарци, в черквата „Св. Св. Кирил и Методий” в Монтана и в Чипровския манастир. След това частицата от светите одежди ще бъде съхранена в Клисурския манастир край Берковица и Вършец.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2555 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.10.22 | 00:57

1
Зад нея се крият антихристи-ДС-Синода и КГБ-Алексея!

Добави коментар

Водещи новини