Изследване: Русия е възприела тактика за подмолно влияние в Източна Европа

  • 13 октомври 2016 15:54

  • 6489
  • 26
Изследване: Русия е възприела тактика за подмолно влияние в Източна Европа
© Gettyimages

Русия е подела задкулисна кампания от икономически и политически мерки, за да манипулира пет страни от Централна и Източна Европа, да дискредитира западния либерален демократичен модел и да подкопае трансатлантическите връзки.

Това се посочва в изследване, подготвено от американски частен мозъчен тръст и цитирано от Ройтерс. В изследването, публикувано днес, се казва, че Москва използва за целта симпатизиращи й местни политици, стреми се да доминира на енергийните пазари и в други икономически сектори и подкопава антикорупционните мерки, опитвайки се по този начин да влияе върху правителствата на България, Унгария, Латвия, Сърбия и Словакия. "В някои страни руското влияние е проникнало толкова надълбоко и нашироко, че поставя под въпрос националната стабилност, както и западната ориентация на страната и (общата) евроатлантическа стабилност", се казва в 16-месечното изследване, извършено съвместно от Центъра за стратегически и международни проучвания във Вашингтон и българския Център за изследване на демокрацията, информира БТА.

Изследването е публикувано под заглавие: "Тактиката на Кремъл: Как да си обясним руското влияние в Източна и Централна Европа". Появата му съвпада с безпрецедентен дебат в САЩ дали Русия се опитва да се намеси в американските президентски избори на 8 ноември чрез кибератаки и чрез публикуването на имейли от кампанията на кандидата за президент от Демократическата партия Хилари Клинтън. От нейната кампания заявиха, че Кремъл се опитва да помогне на републиканския й съперник Доналд Тръмп да спечели битката за Белия дом.

Бивш високопоставен служител от Държавния департамент - Хедър Конли, е водещ автор на изследването, а други високопоставени американски официални лица казаха, че са съгласни с констатациите за руската намеса в Източна Европа. "Руснаците са подели трайна кампания да си върнат онова, което Путин смята за техен полагащ им се буфер в Източна Европа, и да подкопаят не само НАТО и ЕС, но и цялостните демократични основи на двете институции", каза американски представител, който е проучвал руското поведение още отпреди рухването на СССР през 1991 г.

Служителят пожела анонимност, защото, по думите му, Белият дом е наредил на своите служители да не обсъждат публично враждебните руски действия. Тези действия според него включват подкупи, пропаганда, дезинформация, "епизодични" убийства на критици на Кремъл в страната и в чужбина, а вече и използване на интернет срещу опонентите и за отслабване на западните институции.
Книгата се спира на поредица от руски стъпки за разширяване на руското влияние в Централна и Източна Европа. Те варират от "мегапроекти", като например контракта за 12,2 млрд. евро за изграждане на два нови ядрени реактора в Унгария, възложени на Русия при непрозрачни условия, до "култивирането" на проруски бизнесмени, които да спечелят политически постове и после да защитават интересите на Москва, сочат авторите. В България руското икономическо влияние, равняващо се на около 22 процента от брутния й вътрешен продукт между 2005 и 2014 г., е толкова силно, "че страната е изложена на силен риск цялата й държавна машина да бъде завладяна от проруски сили", се казва в изследването.

Водещият автор на изследването Хедър Конли каза в интервю, че то има за цел да осветли предизвикателствата, на които водещите американски и европейски политици не обръщат достатъчно внимание. "Първата стъпка е да се признае онова, което се случва - какъв е залогът тук и как ние виждаме себе си и функционирането на нашата демокрация", каза той. В проучването се препоръчват мерки за ограничаване на "порочния цикъл" на подмолното руско влияние. Те включват осветляване на незаконните финансови потоци и обновяване на американските програми за помощ с акцент върху укрепването на управлението и борбата с руското влияние.

Това не е единственото проучване тази година, което хвърля светлина върху руските действия в региона. "Русия откри нов политически фронт вътре в Европа, подкрепяйки крайната десница срещу либералния Европейски съюз", посочи през февруари изследователска група на британската армия - Центъра за исторически анализи и изследване на конфликти. Правителства като тези на Унгария и Гърция "открито симпатизират" на Путин", се казва в него "Резултатът е, че е налице значителна "пета колона" в Западна и Централна Европа, която отслабва нашият отговор на руската агресия".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
6489 26

Свързани новини

Коментари 26

Добави коментар
САМО ПИТАМ

2017.10.14 | 13:16

26
Откога московските мекерета станаха патриоти?

2017.01.13 | 14:37

24
Преди евро гей мекеретата
и пак пикам

2017.01.13 | 14:37

23
аз съм московско мекере ,а ти какво животно си ,ни си крава ,ни орел ,май си патриотично ...лайно
само пикам

2017.01.11 | 20:15

10
кучето си лае ,това му е работата ,за коматче подхвърлено от кравата и лае и езика си ползва ,патриотче е ,нали му се плаща
кучето

2017.01.11 | 19:12

3
Недей бе, плащат им на хората да проповядват - и те семейства хранят. Его пръдльо под нас - на всяка тема във всеки сайт, на всяка манджа мерудия. Платен бил, ама като каже за Сорос /вълшебната дума/, знаеш ли как му връзва.

2017.10.12 | 13:22

25
Евро гейска параноя
миии

2017.01.11 | 20:14

9
добър ден,това е от днес!!!

2017.01.13 | 14:37

22
добър ден ,мерси и тъпкано да ти се връща
миии

2017.01.13 | 14:37

21
истината боли,нали!!!

2017.01.13 | 14:37

20
Kogato biaxme s Rysnazite , biaxme 8 miliona bulgari mladi zdravi i oxraneni i imashe max 50-100xiliadi dobrichki poslyshni Zigani ,a sega sme ostanali 3-4 miliona bulgari ot koito 80% vuzrastni xora na izmirane i 3miliona Mangali mladi i zdravi ybiizi..

2017.01.13 | 14:37

19
И какво толкова ново са казали от тоя "мозъчен тръст".Всяка държава в една или друга степен се мъчи да влияе на съседите си.По-големите и силни държави го правят глобално-върху група държави/континент.САЩ е пуснало пипала върху половината свят и действа къде къде по-брутално с измислени войни и терористи.Това всеки нормален човек го вижда, няма нужда дори от изледване :)
сМЯХ......

2017.01.13 | 14:37

18
"Това се посочва в изследване, подготвено от американски частен мозъчен тръст и цитирано от Ройтерс..." - само ГОВЕДА МОГАТ ДА ПОВЯРВАТ !!!!! Никои не пита защо по целият свят,в десетки чужди държави има американски бази И КАКВО ЦЕЛЯТ С ТОВА?

2017.01.13 | 14:36

17
ОФФФФФФФФФФФ, АХХАХАХА, нещо по оригинално нема ли да измислят. Толккова им е акълеца, де, та затова...Са и за това, което са надробили, западните изроди, го приписват другиму. Щот не искаме и не търпим ислямска сволоч да ни унищожи, затова.

2017.01.11 | 20:13

8
Това се посочва в изследване, подготвено от американски частен мозъчен тръст и цитирано от Ройтерс.A да не ми дават наклон на грездея някъкви си некъдърни измислени медийни лаинарчета.
Крум Усаински-Крупник

2017.01.13 | 14:36

15
Цървули!!!Руснаците са долни,подмолни,лицемерни дегенерати,обременени от наследствен идиотизъм,комунизъм и алкохолизъм!!!Мутирала паплач!!!
Мръсен помак

2017.01.13 | 14:36

16
Да го начукам на майка ти отзад помак мръсен рязан,свиня прокажена безродна миризлива.
Крум Усаински - Крупник

2017.01.13 | 14:36

14
Петър Рачев,да го начукам на майка ти отзад помак мръсен рязан,свиня прокажена безродна миризлива.

2017.01.11 | 20:16

13
ВЕЧНА ПРИЗНАТЕЛНОСТ ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД КЪМ ДЪРЖАВИТЕ ОТ ОСТЪ ! СМЪРТ ЗА АЗИАТСКИТЕ ПИЯНИ БЛЯДОВЕ И СВОЛОЧ..НИЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ ТРАКИЙЦИ И ХИТЛЕР Е НАШИЯ ЛИДЕР..ДА ЖИВЕЕ НАЦИОНАЛСОЦИАЛИЗМА

Добави коментар

Водещи новини