Италия увеличава наказанията за кражба на медни проводници

  • 13 октомври 2016 14:37

  • 1271
  • 1
Италия увеличава наказанията за кражба на медни проводници
©

Долната камара на италианския парламент прие законопроект за увеличаване на наказанията за кражба на медни проводници за електрическата мрежа и телекомуникациите. Някои медии го окачествяват като "антиромски", тъй като криминалните статистики сочат ромите като преобладаващи извършители на това организирано престъпление, съобщава БТА.

Главен вносител на законопроекта е депутатът от управляващата Демократическа партия (ДП) адвокат Джузепе Лауричела.

"Омръзна ми да бъда свидетел на отчаянието на многобройни собственици на малки и средни предприятия в цяла Италия, които са жертви на кражби на мед. Отмъкват кабели и внезапно спира електричеството, водоснабдяването и производството", заяви той.

Депутатът поясни, че е подел законодателната инициатива, тъй като явлението се е превърнало във все по-ширеща се обществена тревога, за която най-често биват обвинявани роми. Трябва да се съобразим, допълни той, с данните от министерството на вътрешните работи въз основа на дейността на Националната полиция. Трафикът на материали, извлечени от крадени кабели, е придобил международни измерения и вече не говорим за дребна търговия с незаконно придобити вещи. Около металните изделия от мед се върти невероятен бизнес.

Законопроектът предвижда изменения и допълнения в наказателния и наказателно-процесуалния кодекс по онази материя, която се отнася до кражбата на материали, принадлежащи на инфраструктури за енергиен пренос, за транспорт, телекомуникации и други обществени услуги. Той превръща кражбата на мед в самостоятелен претъпен състав, който ще бъде наказван с лишаване от свобода от 1 до 6 години. Освен това в наказателния кодекс се променя и действащият член 416 за борба с организираната престъпност, в който се добавя алинея, постановяваща наказание от 3 до 6 години затвор за този вид кражба.

Предстои обсъждане на законопроекта в Сената.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1271 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Веселин Василев

2016.10.19 | 10:30

1
А у нас!!!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини