Откриха древен звезден куп в центъра на Млечния път

  • 13 октомври 2016 10:11

  • 3407
  • 0
Откриха древен звезден куп в центъра на Млечния път
© NASA

С помощта на инфрачервения телескоп VISTA на Европейската южна обсерватория астрономи откриха куп от древни звезди в центъра на Млечния път, съобщи ЮПИ.

За пръв път звезди тип RR Lyrae са открити в нашата галактика. RR Lyrae са променливи звезди, свързани най-вече със звездни популации на най-малко 10 милиарда години.

Откриването навежда на мисълта, че галактиката е формирана от сливане на първични звездни купове. Тъй като повечето галактични центрове са "гъсто населени", е трудно да се изследват. За щастие на астрономите центърът на Млечния път е достатъчно близо, за да може да бъде изследван.

Звездите тип RR Lyrae често са затъмнени от светлината от по-млади и по-ярки звезди и от облаци прах. Откриването им стана възможно едва наскоро благодарение на изследванията с VISTA.

Учените се надяват, че откриването на десетина звезди тип RR Lyrae в пренаселения център на Млечния път, ще помогне на астрономите да създадат модел на формирането на галактични изпъкналости - древни плътни сърцевини, открити в центъра на повечето спирални галактики.

Резултатите от изследването са публикувани в Astrophysical Journal.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3407 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини