Румъния е под вода, безсънна нощ в Галац заради потопа

  • 13 октомври 2016 09:55

  • 2553
  • 0
Румъния е под вода, безсънна нощ в Галац заради потопа
© Getty Images/Guliver

"Румъния е под вода. "Червен код" за наводнения в Галац. Училищата в Бакъу бяха затворени. Сериозни проблеми в центъра на Букурещ", пише днес румънският вестник "Евениментул зилей" в обобщение на ситуацията в южната и източната част на страната след проливните дъждове през последните два дни.

Хидролозите обявиха "оранжев код" за опасност от наводнения в редица окръзи в Румъния. Екипи на Инспектората за извънредни ситуации в Букурещ и заобикалящия го окръг Илфов са имали над 60 интервенции за изпомпване на вода от жилища и стопанства след падналите валежи в столицата и околните населени места. Асфалтът на булевард в центъра на Букурещ се разпадна. Хаос в трафика.

В източния окръг Галац бе обявен "червен код" за опасност от наводнения, а в съседния окръг Бакъу бяха затворени училищата, посочва печатното издание, предаде БТА.

В. "Адевърул" допълва, че над 500 души са били евакуирани в Галац и настанени в общежития и училища.

"Безсънна нощ в Галац, където стана потоп", посочва в заглавие "Ромъния либера". Стотици хора бяха евакуирани, а водите достигнаха метър и половина височина, посочва вестникът. Валежите вече намаляха, но след като в продължение на два дни се изсипваше с кофи, наводненията създадоха сериозни проблеми в окръга. Опасността не е отминала, тъй като хидролозите обявиха "оранжев код" за опасност от наводнения за окръзите Васлуй, Яш, Бакъу, Ботошан, Вранча и Галац, посочва "Ромъния либера".

Петнайсет селища бяха наводнени и в окръг Прахова, допълва изданието. В окръг Бузъу около 500 души в село Плеши останаха изолирани от света, след като снощи мостът бе отнесен от водите на река Ръмнику Сърат.

На други места проблеми създаде силният вятър, пише още "Ромъния либера". От снощи над 3000 къщи в окръг Сучава са без електричество. Поривите на вятъра са достигали 80 км/ч.

По крайбрежието са затворени пристанищата, също заради силен вятър, пише още вестникът.

В окръг Харгита обилните дъждове преминаха в сняг. По много пътища във високите части в окръга се образува значителна снежна покривка. Вече са работи по разчистването на пътищата от снега, съобщава "Ромъния либера".

Последвайте канала на

Калина Христова
2553 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини