Изслушването на Джулиан Асандж от шведското правосъдие се отлага

  • 13 октомври 2016 09:49

  • 1000
  • 0
Изслушването на Джулиан Асандж от шведското правосъдие се отлага
© Getty Images/Guliver (архив)

Началото на процедурата по изслушване на укриващия се в посолството на Еквадор в Лондон основател на Уикилийкс Джулиан Асандж по обвинение на шведските власти в изнасилване, е отложено за 14 ноември, обяви прокуратурата на Еквадор, цитирана от Франс прес.

"14 ноември 2016 г. в 10.00 ч. (09.00 ч. по Гринуич) е новата дата, на която ще бъде изслушана версията на Джулиан Асандж, за която настоява шведското правосъдие", се казва в изявлението. Първоначално предвидената дата беше 17 октомври.

Процедурата се отлага по молба на 45-годишния австралиец. "Той подаде молбата в писмен вид чрез посланика на Еквадор във Великобритания, аргументирайки се с гаранциите за безопасността му и с правната му защита", се казва в съобщението.

Асандж се укрива от 2012 г. в еквадорското посолство в Лондон. Срещу него е издадена заповед за задържане от Швеция в рамките на разследване на внесена през 2010 г. от шведка жалба за изнасилване.

Асандж отрича обвинението и заявява, че това е маневра за екстрадирането му в САЩ, които искат да го съдят за разпространяване на поверителна информация, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1000 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини