САЩ унищожиха три радара в Йемен в отговор на обстрела на техни кораби (видео)

  • 13 октомври 2016 09:19

  • 17134
  • 4
САЩ унищожиха три радара в Йемен в отговор на обстрела на техни кораби (видео)
© gettyimages (архив)

Въоръжените сили на САЩ унищожиха три радиолокационни станции в Йемен в отговор на обстрела на техни кораби от бунтовниците хуси, съобщи представител на Пентагона, цитиран от Франс прес и ТАСС.

Ударите са били разрешени от президента Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият и са нанесени с крилати ракети "Томахок", изстреляни от боен кораб. Те нанесени в отговор на неуспешно нападение срещу американски боен кораб, извършено в неделя от територия, контролирана от хусите. По плавателния съд са били изстреляни две ракети, които не са достигнали целта си и са паднали във водата, се казва в съобщение на Пентагона, цитирано от ДПА.

Ударите по радарите са нанесени с цел самоотбрана за защита на американци, кораби на ВМС на САЩ и на свободата на корабоплаването в Червено море. Пентагонът заяви, че и в бъдеще ще реагира на подобни заплахи срещу неговите кораби и морската търговия. Тази нощ, а също и в понеделник, кораби на ВМС на САЩ са били подложени на ракетен обстрел от бунтовниците хуси. Не са причинени щети.

Бунтовниците хуси, които са предимно шиити, и техни съюзници се бият в Йемен с местни милиции, въоръжените сили на страни от Залива и сили, верни на подкрепяния от страните от Залива президент Абд Рабу Мансур Хади и джихадисти.

Нападението в неделя срещу американския боен кораб "Мейсън" изглежда е било предприето от хусите в отговор на удар по участници в погребение в столицата Сана, която е под контрола на хусите. Смята се, че обстрелът е нанесен от коалицията от страните от Залива, начело на която е Саудитска Арабия, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

БТА
17134 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.10.14 | 18:16

4
а за кравата може ,те не са престъпници ,оон не реагира ,да не кажем нещо лошо за бабата и за педала -френския
EXPERT

2016.10.14 | 18:16

3
Не са "хуси", а са "хути", и не са предимно шиити, а са само шиити.
Гост

2016.10.14 | 18:15

2
Тия араби, кой кого трепе мамата си джаса. Тия си режат главите за щяло и нещяло а ние ги пускаме в Европа да ги интегрирваме.
От Сирия

2016.10.14 | 17:11

1
скоро бойните действия ще се преместят тук.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини