Наследниците ще декларират данък "покойник" само по желание

  • 13 октомври 2016 06:30

  • 5013
  • 1
Наследниците ще декларират данък "покойник" само по желание
© Булфото

Наследниците няма да бъдат глобявани заради неплатени данъци на техен починал роднина. Правителството се е отказало от идеята занапред наследниците задължително да подават данъчни декларации за доходите на покойника, а ако не го правят, да бъдат наказвани с до 500 лева.

Подаването на декларация ще е само доброволно и съответно санкции няма да има, обясни министърът на финансите Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва, който представи данъчните промени за идната година пред депутатите от бюджетната комисия.

Така за данъчните служби остава да проверяват дали починал човек е завещал неплатени задължения към бюджета и да поискат от близките да ги платят. Установяването на задължения ще става с акт по чл. 106 от Данъчно-осигурителния процесуалния кодекс, както и досега. И в момента НАП може да ревизира доходите на покойния, да издаде акт за установяване на задължения и да подкани наследниците му да платят. Според признанията на чиновниците обаче този механизъм е "изключително сложен и затруднява както данъчно задължените, така и администрацията". Явно за да облекчи администрацията, правителството бе готово да натовари данъкоплатците в траур със задължение да пишат декларации под страх от глоба. Но гневните реакции и разумните аргументи все пак са надделели - близките на отишъл си човек не са длъжни да знаят какви доходи си е докарвал той и дали е плащал данъци за получени наеми, хонорари, ренти и т.н., пише "Сега".

Министърът на финансите обясни пред бюджетната комисия, че се търси компромисен вариант за покачването на такса "смет" за битовите потребители, което изглежда все по-неизбежно. Увеличението ще е голямо, но ще бъде "разсрочено" на малки стъпки за 5-10 години, стана ясно от думите на Горанов. В момента тежестта на таксата пада върху фирмите и изобщо не се спазва принципът, че плащането трябва да е съответно на количествата боклук. Проблемът е, че последните правителства и общините нямаха желание и кураж да гневят населението с вдигане на таксата. Освен това работната група, която се занимава с въпроса, още не е измислила най-добрия вариант за измерване на реалните количества боклук, призна финансовият министър. Той декларира, че веднага след приемането на бюджет 2017 правителството ще се захване с тази болна тема.

Вчера Горанов обясни, че правителството е приело данъчните новости без обсъждане, на подпис, за да може да ги внесе навреме в парламента, а и защото никой от министрите нямал забележки и възражения по промените. Той увери, че експертите в МФ работят усърдно и че проектобюджетът за 2017 г. ще бъде готов и внесен за обсъждане в Народното събрание в срок - до 31 октомври. Данъчните промени бяха одобрени на първо четене в комисията, която бе в намален състав. В отсъствието на червената опозиция ДПС гласуваха "въздържал се". Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на обясни, че депутатите от движението не са имали време да се запознаят с проекта.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5013 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
анонимен

2016.10.26 | 21:47

1
БРАВО ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ! ДЕМОКРАЦИЯ ИМА САМО ЗА ЦИГАНИТЕ- "САМОТНИ МАЙКИ С ПО 2-3 ДЕЦА " И ПОЛУЧАВАТ 1 300 ЛЕВА: НЕ СИ ПЛАЩАТ ПАРНОТО И ИМАТ ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ "ТОПЛОФИКАЦИЯ" ЗА ПО 12 000 ЛЕВА, ТИТУЛЯРА НА СМЕТКАТА Е ПОЧИНАЛ ПРЕДИ 8 ГОДИНИ , ТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА РАЗХОДВАТ ТОПЛОТО ВОДА КАТО ПОДОВО ОТОПЛЕНИЕ НО НИКОЙ НЕ ГИ ТЪРСИ, ДАНЪЦИТЕ НЕ ПЛАЩАТ, СТУДЕНАТА ВОДА ИМАТ ЗАДЪЛЖЕНИЯ 11 500 ЛЕВА НО НЕ СЕ ПЛАЩАТ, А НАКРАЯ СЕ ПРАВЯТ ИЗРАВНИТЕЛНИ СМЕТКИ И ПЛАЩАТ РЕДОВНИТЕ ЖИВУЩИ В БЛОКА! ДА ЖИВЕЕ ДЕМОКРАЦИЯТА И ДЕМОКРАТИЧНОТО УПРАВЛЕНИЕ ВОДЕНО ОТ ДЕВИЗА "МАЛЦИНСТВОТО НАД МНОЗИНСТВОТО", КОЕТО ПЛАЩА СМЕТКИТЕ!

Добави коментар

Водещи новини