Приеха стратегия за научните изследвания

  • 12 октомври 2016 13:14

  • 1889
  • 0
Приеха стратегия за научните изследвания
© Getty Images/Guliver

Модернизиране на научната инфраструктура, привличане на млади учени и подпомагане на икономическото развитие са сред целите на Стратегията за развитие на научните изследвания „По‐добра наука за по‐добра България 2025 г.“. Документът беше приет днес от Министерския съвет.

Стратегията предвижда мерки за развитие и повишаване на ефективността на научните изследвания и иновациите. Сред тях са стимули за консолидиране на научноизследователските структури и на научния потенциал. Целта е чрез обединяване на финансови ресурси, инфраструктура и изследователски състав да се изградят и утвърдят силни научноизследователски звена, които да извършват качествени научни изследвания и да са конкурентоспособни на европейско и световно равнище.

Друг акцент е изграждането на ефективни партньорства между научните организации, университетите и бизнеса с цел да има добавена стойност за икономиката. Участието на частния сектор в научно изследователската-дейност е една от основните задачи на ЕС. Предвижда се включването на бизнеса не само под формата на преки инвестиции, а и като бенефициент на научни знания и продукти и стабилен партньор в триъгълника на знанието.

Стратегията е в пряка връзка с Интегрираната стратегия за интелигентна специализация и ще задейства по-бързото усвояване на средствата по оперативните програми „Наука и образование за интелигентен растеж“ и „Иновации и конкурентоспособност“. Тя съдържа и инструментите за изпълнението на Пътната карта на Европейското научноизследователско пространство (European Research Area Roadmap 2015‐2020).

Документът беше подложен на едномесечно обществено обсъждане, а от юли до септември бяха проведени 10 регионални срещи за представяне на Стратегията пред държавни, общински, научни и бизнес организации.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
1889 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини